China va reuni Moldova și Transnistria în cadrul proiectului "Noul Drum al Mătăsii"?

China va reuni Moldova și Transnistria în cadrul proiectului "Noul Drum al Mătăsii"?

Moldova și Transnistria ar putea ajunge la un compromis în cadrul proiectului global de logistică chinezesc ”Noul Drum al Mătăsii” (New Silk Road).

Potrivit PolitNavigator, despre acest lucru a anunțat directorul Biroului de Cercetări Politice "Mediator", Serghei Șirokov, pe primul post de televiziune transnistrean, transmite Noi.md.

"Pe teritoriul Transnistriei și al Republicii Moldova trec două coridoare de transport europene care sînt în declin. Chinezii schimbă acum logistica noului lor drum al mătăsii, ocolind Ucraina. Poate că vom înțelege că anume în aceasta constă compromisul nostru. Aici este vorba nu doar despre relațiile dintre Transnistria și Moldova, ci despre o arteră de transport importantă care leagă Uniunea Europeană și porturile Mării Negre. Poate că vom căuta o soluție de compromis cu un entuzaism mai mare. Aceasta nu este doar întrebarea noastră internă. Sînt afectate aici interesele regionale, din care am putea obține profituri și beneficii substanțiale", a spus Serghei Șirokov.

În aprilie, analistul Forbes, Roger Aitken, a scris că Republica Moldova se află într-o poziție privilegiată în comparație cu alte țări din fosta URSS. În opinia sa, republica are o poziție geografică foarte convenabilă, deoarece se află la intersecția "celor cinci lumi" - CSI, Uniunea Europeană, GUAM, Zona Economică Liberă și CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central-European). Singurul lucru care îl îngrijorează pe analist este lipsa unei infrastructuri competente și nu cea mai bună calitate a drumurilor.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load