X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Tendințe alarmante în recoltarea cerealelor în sudul Moldovei

13 iul. 2022,, 08:00   Sudul Moldovei
2371 0

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a făcut cunoștință cu progresul recoltării cerealelor din primul grup în întreprinderile agricole din Comrat și Chiriet-Lunga. În ciuda condițiilor climatice dificile din acest an, fermierii efectuează recoltarea planificată de grîu, rapiță, mazăre, orz și alte culturi de cereale.

În general, în Autonomie au fost recoltate peste 70 la sută din toate suprafețele de cereale semănate. Randamentul mediu al grâului este de 22 centnere pe hectar, ceea ce este semnificativ mai mic decât cifrele de anul trecut.

"Sectorul agricol trece printr-o criză profundă în acest an. Acest lucru se datorează unui an secetos, creșterii duble a prețului motorinei, creșterii triple a prețurilor la semințe, îngrășăminte și pesticide. O problemă serioasă pentru fermieri a fost și introducerea unei interdicții la exportul produselor agricole – în timpul interdicției, prețul grâului a fost de 6,50 lei, iar după eliminarea acestei măsuri, prețul a scăzut la 4,80 lei. În prezent, întreprinderile au dificultăți în vânzarea de cereale. Socot, că Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova trebuie să-și concentreze toate eforturile pe dialogul cu fermierii și pregătirea unui plan de acțiuni pentru depășirea situației de criză și susținerea acestui sector, ținând cont de interesele sectorului agricol și ale cetățenilor", a menționat Irina Vlah.

Aproximativ 66 mii tone de grîu au fost recoltate în Găgăuzia, ceea ce va asigura securitatea alimentară a regiunii în acest sezon. Antreprenorii vor putea să achite proprietarilor de terenuri, să creeze un fond de semințe, să asigure brutăriile cu materii prime.

În întreprinderile SRL AGROSADIM din Comrat și SRL AVITA LUX din Chiriet-Lunga, indicatorii de randament sunt semnificativ mai mari decât media regională – de la 25 la 30 centnere de grâu la hectar.


"Le mulțumesc șefilor companiilor noastre care, în ciuda tuturor riscurilor și provocărilor acestui sezon agricol, demonstrează rezultate bune și au obținut peste 30 de centnere de cereale la hectar. Sunt sigură că aceste rezultate se datorează faptului că utilizați cele mai moderne tehnologii, achiziționați echipamente noi, utilizați soiuri de semințe de elită. Sunteți profesionist în ceea ce privește afacerea dumneavoastră, aveți echipe excelente de specialiști", a menționat Irina Vlah.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий