X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ploile recente au cauzat daune de 14 milioane de lei agriculturii Găgăuziei

5 iul. 2018,, 18:22   Societate
2859 0

Ploile abundente cu grindină, ce au căzut săptămîna trecută în sudul ţării, au cauzat prejudicii în valoare de 14,1 milioane de lei sectorului agricol din UTA Gagauz-Yeri.

Despre aceasta a anunţat astăzi presei regionale Alexandr Chendighelean, şeful Direcţiei pentru agricultură şi industrie din autonomie, transmite MOLDPRES.

Din cauza intemperiei, au avut de suferit 25 de întreprinderi agricole, dintre care 13 din satul Congazcic. În această localitate au fost distruse aproape în întregime plantaţiile de culturi de bostănărie. Pierderile numai de pe acest sector constituie 3,3 milioane de lei.

Chendighealean a menţionat că pachetul de documente necesare pentru stabilirea ajutorului material producătorilor, care au suportat pierderi din cauza ploilor, a fost deja expediat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM). De asemenea, subiectul a fost examinat şi la Comisia regională pentru situaţii excepţionale, indică gagauzinfo.md.

Potrivit responsabilului din cadrul Executivului de la Comrat, unele localităţi din UTA Gagauz-Yeri sînt insuficient de bine protejate împotriva grindinei. “Direcţia pentru agricultură şi industrie a început deja lucrările pentru instalarea a trei puncte antigrindină suplimentare în satele Dezghinja, Cioc-Maidan şi Copceac.


Anterior, într-un interviu pentru MOLDPRES, Vasile Şarban, şef de direcţie la MADRM, a relevat că protecţia antigrindină face parte din priorităţile ministerului. „Măsurile întreprinse de minister au permis, de exemplu, în anul trecut protejarea a circa 90% din suprafeţele agricole. În anul curent, planificăm să lansăm mai multe puncte de protecţie antigrindină, în special în sudul ţării, unde condiţiile naturale, amplasarea geografică prezintă riscuri mai mari în acest sens”, a menţionat Şarban.

„Modificările climatice din ultima perioadă pun omul faţă în faţă cu provocări naturale tot mai serioase şi, în acest caz, acesta trebuie să găsească răspunsurile pe potrivă. În prezent, există echipament pentru practic orice situaţie – şi cuptoare cu ardere internă împotriva îngheţurilor tîrzii, şi metode avansate antigrindină etc. Este nevoie de interes şi, desigur, de investiţii, dar dacă este vorba de afaceri agricole serioase, atunci acestea vor fi cu profit”, a subliniat Vasile Şarban, explicînd că, în prezent, ministerul de profil elaborează proiecte şi caută mai multe posibilităţi pentru a ajuta producătorii agricoli să facă faţă riscurilor naturale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?