Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Locuitorii orașului Cahul ar putea achita mai mult pentru serviciile comunale

23 feb. 21:00   Sudul Moldovei
1573 0

Locuitorii din orașul Cahul ar putea achita mai mult pentru serviciile comunale, potrivit unui proiect de ajustare a tarifelor, propus consultărilor publice.

Reprezentanții Direcției municipale locativ-comunale susțin că au cerut modificarea prețurilor pentru a face față cheltuielilor pe care le au. În același timp, locuitorii din Cahul susțin că aceasta va afecta pensionarii și alte categorii vulnerabile, transmite Radio Moldova.

Potrivit proiectului de decizie publicat pe site-ul Primăriei Cahul, tariful pentru deservirea și întreținerea fondului locativ va fi cu 45% mai mare și va constitui 2 lei și 26 bani pentru un metru pătrat. Oamenii vor plăti cu 3 lei 50 de bani mai mult pentru evacuarea gunoiului din sectorul comunal și cu 4 lei 50 de bani pentru acest tip de serviciu în sectorul particular. Factura va include și un tarif cu aproape 10 lei mai mare pentru deservirea ascensoarelor, care ar urma să coste 32 de lei și 35 de bani.

Directorul Întreprinderii Locativ Comunale Cahul, Dinu Gîrneț, susține că întreprinderea a cerut tarife mai mari pentru a crește salariile angajaților, care nu mai corespund normelor actuale și a compensa cheltuielile pentru întreținerea mașinilor și utilajelor.

„Nu putem ajusta tarifele pînă nu ajustăm salariile, unii factori de influență ar fi costurile la carburanți, piesele de întreținere a utilajului la întreprinderi. Avem 45 de ascensoare, dintre care în jur de 40 au durata de exploatare”, menționează Dinu Gîrneț.


Unii locuitori din Cahul spun că ar fi de acord să plătească mai mult pentru evacuarea gunoiului, dar și calitatea serviciilor ar trebui să crească. În același timp, alți cetățeni susțin că majorările îi vor afecta cel mai mult persoanele social-vulnerabile.

„Eu susțin așa ceva, trebuie să fie curat, te duci în Europa nu vezi nimic aruncat pe jos”;

„Poate autoritățile gîndesc că nu este o majorare foarte mare, dar pentru bugetul nostru se simte”;

„Este costisitor pentru cei care au leafă mică”, spun oamenii.

Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, susține că revizuirea tarifelor este o decizie nepopulara, dar necesară pentru a asigura funcționalitatea Întreprinderii Locativ-Comunale Municipale.

„Nu sînt măsuri populare, dar nu ne putem admite ca întreprinderea să nu poată evacua gunoiul sau să-și presteze serviciile. Acolo unde sînt persoane mai în vîrstă care nu au surse de acoperire a unor cheltuieli vom face o analiză ca să vedem cum putem să ajutăm”, conchide Nicolae Dandiș.

Proiectul de decizie a fost propus dezbaterilor publice, iar Consiliul Municipal Cahul urmează sa adopte o hotărîre în luna martie. Potrivit unor calcule făcute de reporterii publicației locale „Ziua de Azi”, pentru o familie din trei persoane care locuiește într-un apartament cu două camere în municipiul Cahul, tariful lunar achitat urmează să fie de 210 lei 73 bani, cu 52 de lei mai mult decît plătește în prezent.

0
0
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?