Găgăuzia va adopta o nouă lege "Cu privire la patenta de întreprinzător individual"

Găgăuzia va adopta o nouă lege "Cu privire la patenta de întreprinzător individual"

În Găgăuzia a fost elaborat proiectul unei noi legi "Cu privire la patenta de întreprinzător individual", care are ca scop crearea de condiții favorabile pentru desfășurarea activității antreprenoriale pe bază de patentă, pe teritoriul UTA Găgăuzia.


Comitetul Executiv al Găgăuziei va examina acest document pe 9 ianuarie, informează Noi.md.


După cum a relatat jurnaliştilor primul adjunct al başcanului Găgăuziei, Vadim Ceban, proiectul acestei legi protejează interesele a peste 2 mii de întreprinzători, care activează pe bază de patentă, pe teritoriul Autonomiei.


Necesitatea elaborării unei noi legi a apărut în urma abrogării Legii UTA Găgăuzia „Cu privire la patenta de întreprinzător" din 29 septembrie, 2006. Decizia de abrogare a Legii a fost luată de Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova la 5 decembrie, 2018, în ciuda recursului depus de guvernatorul Găgăuziei împotriva deciziei Judecătoriei Comrat.


Într-un timp cît mai scurt, Comitetul Executiv al Găgăuziei a elaborat un proiect al noii legi, care conţine o abordare fundamental nouă în determinarea autorității împuternicite să emită și să prelungească o patentă. Proiectul de lege va fi aprobat de Comitetul Executiv al Găgăuziei în zilele următoare.


Potrivit documentului, autoritatea împuternicită să elibereze, să prelungească o patentă, precum și să perceapă taxe pentru patente o vor constitui primăriile localităţilor în cazuri de desfășurare a activităţii într-o anumită localitate. Primăriile vor prezenta, lunar, rapoarte, respectînd o formă stabilită, pe numele Serviciului Fiscal de Stat și Direcției Generale de Dezvoltare Economică a UTA Găgăuzia.


În cazul activităților desfășurate pe întreg teritoriul UTA Găgăuzia, organismul autorizat este Direcția Generală pentru Dezvoltare Economică a Găgăuziei.


Valabilitatea patentei este limitată de cadrul unui an bugetar, ținînd seama de faptul că suma plății va fi revizuită anual. La etapa actuală, legea păstrează taxa lunară pentru patentă la nivelul precedent. Legea prevede o gamă mai largă de activități în comparație cu Legea Republicii Moldova. Sînt păstrate înlesniri sub formă de reducere cu 20-40% a plăţii pentru anumite categorii de populație.


La fel ca şi în versiunea anterioară a Legii, este prevăzută plata obligatorie a contribuțiilor la fondul de asigurări medicale. Plata contribuțiilor la fondul social se va realiza în mod voluntar. Pensionarii și persoanele cu dezabilități din toate grupurile sînt scutite de la plata contribuțiilor la fondul social.


Comitetul Executiv al Găgăuziei urmează să elaboreze în scurt timp (1 lună) după adoptarea legii de către Adunarea Populară a Găgăuziei un regulament privind procedura de evidenţă, distribuire și depozitare a formularelor și a duplicatelor patentelor de întreprinzător individual, precum și să aprobe formularul patentei de întreprinzător individual.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load