De ce în Găgăuzia pînă în prezent nu poate fi aprobat bugetul pentru anul 2021

În Găgăuzia ia amploare un mare scandal. În pericol s-a pomenit adoptarea bugetului pentru anul 2021.

Despre aceasta scrie eNews, menționînd că cele două ședințe ale Adunării Populare nu au dat nici un rezultat. Deputații s-au certat, au făcut scandal și au aprobat cu greu ordinea de zi. Însă cu aceasta neînțelegerile nu s-a încheiat, iar principala lege economică a autonomiei nu a fost parobată din cauza lipsei de cvorum.

La ședință au participat doar 17 din 35 de deputați.

Deputaților le-a fost prezentat proiectul de lege ajustat privind bugetul Găgăuziei pentru anul 2021, care constituie cheltuieli de 1 miliard 134 milioane de lei și venituri de 991 milioane de lei.

Mass-media din Găgăuzia scrie că "neînțelegerile în bugetul regiunii au pornit în primul rînd, de la construcțiile capitale. Unele primării sînt nemulțumite, deoarece au rămas în afara finanțării. Au început reproșuri și atacuri ale oponenților, iar ședința a fost întreruptă. Dar ea, apropo, este ultima în actuala legislatură. S-a creat o situație complicată și extrem de periculoasă".


Însă bașcanul Irina Vlah speră că deputații vor adopta, pînă la expirarea mandatului său, bugetul autonomiei pentru anul 2021. Ea a precizat că valoarea totală a programelor sociale pe viitor este de 120 de milioane de lei, iar a celor economice - 110 de milioane. În același timp, adoptarea bugetului cu deficit nu va afecta plata la timp a salariilor și pensiilor.

Pe 19 ianuarie, aleșii poporului din Comrat își vor continua activitatea în cadrul ordinii de zi aprobate. Iar competențele legislaturii a VI-a a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) expiră deja pe 20 ianuarie. Alegerile noii componențe a APG au fost stabilite pentru 4 aprilie.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load