COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce sărbătoresc astăzi cetățenii din sudul Moldovei

Ce sărbătoresc astăzi cetățenii din sudul Moldovei

Astăzi, în sudul Moldovei se sărbătorește o dată specială în istoria poporului găgăuz: la 30 iulie 1957, Sovietul Suprem al RSSM a emis decretul "cu privire la introducerea scrisului pentru limba găgăuză".

Anunțul a fost făcut de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, menționînd că acest eveniment, realizat cu entuziasm de lingviștii găgăuzi, cu susținerea unor savanți sovietici eminenți, a pus bazele dezvoltării culturii scrise găgăuze, înflorirea intelectualității naționale și educației.

Odată cu introducerea scrisului găgăuz pe paginile ziarelor și a unor cărți, au început să fie publicate lucrări folclorice și literare. Pentru prima dată a început predarea limbii găgăuze în școli.


Irina Vlah a mulțumit tuturor celor care în zilele noastre continuă să popularizeze și să dezvolte limba găgăuză - profesorilor, personalităților în știință și cultură, jurnaliștilor, personalităților publice și, desigur, părinților care educă și comunică cu copiii lor în limba strămoșilor lor.

"Nu întîmplător limba natală se numește "maternă". Împreună cu credința în Dumnezeu, ea definește unicitatea noastră, caracterul și obiceiurile naționale, exprimă bogăția noastră spirituală și potențialul cultural, ne face o singură familie, un singur popor. Obiectivul nostru comun este de a dezvolta limba găgăuză și de a extinde domeniul de aplicare al acesteia, păstrînd în același timp multilingvismul și multiculturalitatea în Găgăuzia", a declarat bașcanul autonomiei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load