COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Başcanul Găgăuziei: Noi nu am creat condiții pentru studierea limbii materne (VIDEO)

Başcanul Găgăuziei: Noi nu am creat condiții pentru studierea limbii materne (VIDEO)

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, este convinsă că toți locuitorii țării ar trebui să vorbească fluent atît în limba de stat, cît și în limba maternă.

Dar sînt create condiții pentru asta? Ea a declarat acest lucru în cadrul programului „Mecanismul de acțiune” de pe canalul NTV, relatează eNews.

„Ne interesează foarte mult să avem ședințe guvernamentale cel puțin o dată la trei ani în Găgăuzia, astfel încît să fim complet integrați.


Întotdeauna m-au supărat acuzaţiile că nu vorbim limba găgăuză. Nu vorbim limba de stat, română sau moldovenească, care şi cum o numeşte. Și ni se spune că sîntem noi de vină de această situaţie.

Am început să analizăm. Chiar sîntem doar noi de vină că nu cunoaştem. Și mi-am dat seama că nu. Uite, astăzi în Găgăuzia există doar două licee în care copiii noștri studiază în limba de stat. Nu avem un singur liceu în care copiii să poată studia atît în limba de stat, cît și în limba găgăuză. Iar această problemă este actuală nu numai pentru Găgăuzia, ci și pentru alte regiuni vorbitoare de limbă rusă din țară. Personal sînt convinsă că toți locuitorii țării ar trebui să vorbească fluent atît limba de stat, cît și limba maternă. Dar creăm noi aceste condiții?”- a subliniat Vlah.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load