COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7918
Criza energetică stiri: 533

Bașcanul, despre viitorul aeroport din Găgăuzia și despre bugetul de miliarde de dolari pentru 2020

26 dec. 2019,, 15:15   Sudul Moldovei
2553 0

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a totalizat rezultatele anului 2019 în cadrul unei conferințe de presă, povestind despre viitorul aeroport din Găgăuzia, bugetul de miliarde de dolari pentru 2020 și soarta proiectelor de lege găgăuze. NM redă pe scurt principalele momente.

Despre bugetul Găgăuziei

Vlah a menționat că anul viitor bugetul, pentru prima dată, va depăși 1 miliard de lei. Potrivit acesteia, principalul merit în acest sens este al antreprenorilor.

„Numai în acest an, în Găgăuzia au fost deschise 213 întreprinderi. Dintre acestea, 17 - cu capital internațional. Aproximativ 10 companii din Chișinău s-au înregistrat în Găgăuzia", a spus Vlah.

Despre proiectele de lege găgăuze

Fiind întrebată despre soarta celor trei proiecte de lege găgăuze pe care parlamentul nu le-a adoptat, Vlah a menționat că aceasta este și vina părții găgăuze. Trebuia să se întîlnească cu deputații și să-i convingă să aprobe proiecte de lege.

„Avem confirmare din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor, care a promis voturile a 36 de deputați. Deci, trebuie să lucrăm cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma Demnitate și Adevăr (DA), cu democrații, Partidul Șor”, a menționat Vlah.

Despre distincția pentru Dodon


La începutul acestei săptămîni, la sărbătorirea a 25 de ani de la formarea autonomiei găgăuze, președintele Igor Dodon a primit cea mai înaltă distincție a Găgăuziei.

Potrivit lui Vlah, acest lucru se datorează faptului că, pe parcursul mai multor ani, cu sprijinul lui Dodon au fost implementate multe proiecte de succes în Găgăuzia.

„Cred că președintele nostru merită această distincție, pentru că scoaterea din Siria a familiei noastre găgăuze costă foarte mult. Știu că s-a lucrat un an la toate acestea, iar președintele a monitorizat personal fiecare pas privind punerea în aplicare a acestei operațiuni”, a comentat Vlah.

Despre planurile privind aeroportul

Bașcanul a vorbit și despre una dintre promisiunile sale preelectorale din 2019: construcția unui aeroport în Ceadîr-Lunga. Potrivit acesteia, terenul din Ceadîr-Lunga nu este potrivit datorită apropierii de granița cu Ucraina.

„Astăzi avem examinăm alte terenuri. Acestea pot fi în Comrat, satul Congazcic (situat la 10 km de Comrat), unde există un teritoriu separat. Pot fi și alte terenuri. Experții lucrează la determinarea locului”, a spus Vlah.

Potrivit acesteia, chiar dacă în Găgăuzia va fi construit cel mai mic aeroport din lume, el oricum va aduce dividende.

Despre noul proiect din bani turcești

Vlah a spus că poartă negocieri cu Turcia privind construcția unei clădiri a teatrului în Ceadîr-Lunga din contul finanțării externe. Potrivit acesteia, acum partea turcă pregătește proiectul clădirii, care va avea aproximativ 150 de locuri.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X