Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Misterul leilor de la Chişinău

17 iul. 2021,, 15:31   Capitala
4444 2

Doi lei mici, de marmură, din parcul central al Chişinăului, în general nu sînt atît de vizibili şi nu sar în ochii vizitatorilor.

Este foarte uşor să rămîi neobservat pe fundalul Aleii Clasicilor, a havuzului şi al celui mai vechi monument (A. Puşkin) din oraşul nostru”, a scris Iurie Şveţ, care deja mai bine de 10 ani povesteşte despre capitala noastră pe site-ul său oldchisinau.com.

Iuri Şveţ, ca şi mulţi alţi chişinăuieni, consideră că aceşti lei pe bună dreptate pot fi numiţi unul din simbolurile Chişinăului, deoarece sînt foarte îndrăgiţi şi populari pentru cetăţeni. La urma urmei, puțini dintre locuitorii orașului nu au în albumul său de familie imagini, în care stau călare sau lîngă aceste animale tăcute şi înfricoşătoare.

„Cu toate acestea, leii noştri sînt un mister adevărat, scrie cercetătorul chişinăuian. – Nimeni nu ştie exact cînd şi de unde au apărut ei în Grădina Publică. Voalul acestui mister a fost ridicat recent, cînd a dat în ziarul „BASARABIA” din 8 septembrie 1943 peste un articol, în care se menţionau aceşti lei.

Scria următorul lucru:

Cu prilejul deschiderii expoziţiei municipale în Grădina orăşenească, la 19 septembrie a anului curent (1943), vor fi inaugurate busturile marilor demnitari basarabeni: B. P. Haşdeu, Alexandru Donici, Vasile Stroescu şi Emanuel Gavriliţă, care vor fi instalate în grădina fostului sediu al Armatei (notă – este vorba despre casa Gubernatorului) de pe bulevardul Alexandru cel Bun, lîngă Teatrul Naţional...

...În afară de aceasta, vor fi consfinţite şi două statui ale leilor şi o stătue a unei femei, care vor fi instalate în Grădina orăşenească în zilele apropiate”.

Deci, în cele din urmă am aflat cînd și cu ce ocazie leii au apărut în parc - în prima jumătate a lunii septembrie a anului 1943, în mijlocul celui de-al doilea război mondial. Acest lucru explică faptul de ce ziua instalării sculpturilor a fost uitată – atunci erau multe alte probleme, și doar peste un an de la evenimentele descrise războiul a venit din nou la Chișinău cu haos și distrugeri ".

Iurie Şveţ prezintă şi alte versiuni ale istoriei leilor de la Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?