X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Muzeul Național de Istorie găzduiește expoziția „Chișinăul - o istorie necunoscută”

15 ian. 2023,, 19:30   Capitala
3092 0

Un adevărat tezaur istorico-cultural oferă vizitatorilor expoziția-eveniment „Chișinăul - o istorie necunoscută”. A fost concepută și organizată de Muzeul Național de Istorie a Republici Moldova cu prilejul Zilei Naționale a Culturii. Majoritatea exponatelor, descoperite în urma unor săpături arheologice, au devenit parte a colecțiilor muzeului și contribuie la reconstituirea obiectivă a trecutului istoric al Chișinăului.

Bogatele colecții de vase din ceramică, sticlă, faianță, hrisoave, cărți domnești, monede și alte mărturii ale unei vieți urbane seculare, au atras atenția vizitatorilor, scrie moldova1.md.

„Patrimoniul nostru trebuie să se predea în școală.”

„În sfîrșit, Chișinăul a început să dezvolte cercetările arheologice și sper că asta se va face planificat”, spune scriitorul Alexandru Corduneanu.

„Pentru noi acest lucru este foarte important: să promovăm cultura națională și toate descoperirile arheologice, istorice pe care le efectuează Muzeul Național în colaborare cu partenerii de la universitățile din Republica Moldova. Acum vizitatorul poate să vadă ce a fost Chișinăul trei secole în urmă”, menționează directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava.


Exponatele au fost restaurate cu multă migală de specialiștii muzeului. Majoritatea au fost etalate în premieră, spune cercetătoarea Natalia Mateevici.

„I-am dat denumirea „Chișinăul - o istorie necunoscută” pentru că foarte mulți nu-și dau seama ce păstrează subsolurile Chișinăului - o altă istorie, istoria de naștere a orașului, istoria cum s-a dezvoltat orașul, în special sînt materiale care vin din săpături arheologice”, spune arheologa Natalia Mateevici.

„Arheologia are un potențial inestimabil pentru a reflecta viața trecutului Chișinăului. Sigur că ce ascunde pămîntul este cu totul deosebit și demonstrează toată afecțiunea chișinăuienilor din perioada medievală față de frumos, față de artă, față de culori”, afirmă arheologul Ion Tentiuc.

Datorită expoziției, vizitatorii pot descoperi noi file din istoria necunoscută a Chișinăului. Exponatele pot fi văzute pînă la 1 iunie.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?