Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Chișinău, începe sortarea și procesarea hîrtiei, plasticului, metalului și sticlei

19 ian. 2023,, 14:45   Capitala
2892 0

De săptămîna viitoare, toate deșeurile solide din municipiul Chișinău vor fi trimise spre procesare, indiferent dacă au fost sau nu sortate/plasate în tomberonul corespunzător. Astfel, aproximativ 190 000 de tone de deșeuri solide vor fi trimise anual spre procesare. Acest lucru va permite, doar în 2023, reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor.

La prima etapă, vor fi colectate pentru reciclare hîrtia/cartonul, plasticul, metalul și sticla, de aceea locuitorii Chișinăului sînt îndemnați să plaseze în pungi diferite deșeurile alimentare/organice și cele uscate reciclabile (hîrtia/cartonul, plasticul, metalul și sticla), pentru a evita contaminarea deșeurilor din tomberoanele comune și pentru a facilita procesul de sortare/reciclare, scrie Noi.md cu referire la sîntparinte.md.

Regia „Autosalubritate” este cea care va colecta, din capitală și din suburbii, deșeurile solide și le va transporta la uzina ABS Recycling (companie care activează încă din 2006 în domeniul gestionării deșeurilor). În acest context, 3.000 de containere noi vor fi plasate în Chișinău.

În urma concursului de achiziții publice, compania a fost desemnată cîștigătoare. Contractul va avea o valabilitate de 5 ani, suma totală fiind de 217,5 milioane de lei (cu TVA). Toate aceste deșeuri reciclabile vor fi sortate și procesate de către ABS. De exemplu, plasticul va fi prelucrat, transformat în granule și exportat peste hotare, unde va fi transformat într-un nou produs. Deșeurile nereciclabile vor fi stocate la poligonul municipal de la Țînțăreni.

Pentru această primă etapă, Regia „Autosalubritate” va achita companiei, pentru sortare, un preț de 120 de lei per tonă (cu TVA). În schimb, ABS va fi obligată să recicleze, pe cont propriu, toate tipurile de deșeuri menționate și, adițional, alte deșeuri (pneuri de cauciuc, mobilier etc.).


În a doua etapă, care va fi inițiată peste aproximativ 1,5 ani, ABS Recycling va fi obligată să identifice spre reciclare și RDF-ul din deșeuri (combustibilul obținut din deshidratarea și tocarea deșeurilor solide cu putere calorică mare), ceea ce va duce la reciclarea a peste 20% din toată masa deșeurilor colectate din oraș (peste 38 000 de tone) sau aproximativ 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.

Grație contractului semnat astăzi între Regia „Autosalubritate” și Compania „ABS” SRL, Chișinăul va deveni primul oraș din Moldova care va recicla o masă atît de mare de deșeuri și care va îndeplini obiectivele setate la nivel național. Totodată, autoritățile municipale vor desfășura campanii de informare despre modalitatea de sortare a deșeurilor.

La mijlocul lunii septembrie, a fost lansată Campania municipală de informare și sensibilizare #eusortez, care a avut drept scop de a îndemna cetățenii să colecteze separat deșeurile: resturile alimentare – într-o pungă de culoare neagră, iar cele reciclabile (sticla, hîrtia/cartonul, plasticul, dozele de aluminiu) – într-un sac de culoare verde. Chiar dacă le veți arunca în același tomberon, deșeurile reciclabile, fiind depozitate în altă pungă, vor rămîne curate, respectiv vor fi mai ușor de reciclat, adică vor fi transformate în materie primă secundară pentru fabricarea unor noi produse.

6
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?