X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

O expoziție foto și video a fost inaugurată la un muzeu din capitală

20 ian. 2022,, 21:23   Capitala
2860 0

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată astăzi expoziția foto și video a artistului Ștefan Rusu cu genericul „Specii pe cale de dispariție: Pledoarie pentru Cartea Roșie a arhitecturii moderniste”, transmite Noi.md cu referire la MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbîrnea a menționat că expoziția este rezultatul unei cercetări în cadrul proiectului „Modernități insulare” axată pe arhitectura socialistă din Asia Centrală și Europa de Est și include o serie de imagini cu plante endemice, juxtapuse cu arhitectura modernistă. Expoziția conține, de asemenea, documentarul „Întoarcerea din viitor” (Return from the Future) și eseul video „Frunze” realizate în perioada șederii în Asia Centrală și a mai multor călătorii de cercetare în Tadjikistan și Kîrgîzstan între 2013-2019. ”Pentru noi această o expoziție este un experiment”, a precizat Tudor Zbîrnea.

La rîndul său, Ștefan Rusu a afirmat că în ultimele decenii, concepte precum specii rare și pe cale de dispariție, conservarea biodiversității, protecția florei și faunei, sînt folosite tot mai frecvent în discursul public. Una dintre formele de conservare a biodiversității în Uniunea Sovietică a fost includerea lor în Cartea Roșie. Cartea Roșie a URSS-ului a apărut în 1974, iar prima ediție a fost publicată în 1978, și includea specii de plante rare. Printre acestea se regăseau și speciile de pe teritoriile Kîrgîzstanului, Tadjikistanului și a Republicii Moldova. Ultima ediție a Cărții Roșii a fost tipărită în 1985. De atunci, cu puține excepții, lista plantelor rare nu a fost revizuită, iar Cartea Roșie nu a fost republicată.

Potrivit sursei citate, flora și fauna din Kîrgîzstan și Tadjikistan sînt încă incomplet explorate, iar multe plante rare nu au fost mediatizate. Unele dintre ele au zone de răspîndire restrînse, fiind limitate la cîteva lanțuri muntoase sau chiar mici văi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?