Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Pasagerii transportului din capitală au atitudini diferite față de pandemie și regulile de siguranță

17 sep. 2020,, 11:00   Capitala
2993 0

Pasagerii transportului public din capitală au o atitudine diferită față de pandemie și regulile de siguranță, iar unii cetățeni sînt amenințați că vor ”zbura” din transport din cauza că masca coboară un pic mai jos, iar alții călătoresc în liniște fără ele.

Despre asta scrie kp.md menționînd că transportul public din Chișinău este cel mai grăitor loc despre atitudinea oamenilor față de pandemia COVID-19.

De cîte ori mergi în transportul public din Chișinău, de atîtea ori rămîi uimit: oamenii sînt diferiți și atitudinea lor față de pandemie și regulile de securitate introduse de mult timp, de asemenea, este diferită.

Prima situație

Oamenii timp de șase luni aud știri negative despre coronavirus, care până în prezent nu mai scad - noi îmbolnăviri zilnice, stări grave, decese, interdicții, măști, distanțe, vîrstă, boli cronice, zona roșie.... Oamenii sînt speriați, s-au îndepărtat, evită alți oameni, au devenit sălbatici... Și iată mergi în transport cu un om al cărui psihică arde de frica Covid, lași masca ca să-ți ștergi fața sau să respiri un pic de aer proaspăt, și începe isteria, strigăte "Nu conoașteți regulile?!"și dacă conductorul este mai mult sau mai puțin susceptibil, atunci se alătură "victimei", amenințînd din cauză mășii un pic coborîte cu scoaterea din troleibuz.


"Oameni buni, ce-i cu voi? Eu doar mi-am șters fața, nici măcar nu mi-am dat jos masca!"

Nu te aud. Țipete, frică în ochi. Dar el nici măcar nu strănută, nu tușește și, în general, stă la doi metri distanță. Ei bine, aici totul este clar – trebuie primul să oprești cearta, să ridici masca înapoi și chiar să închizi ochii, ca să nu vezi toate acestea.

A doua situație

Patru tineri au ocupat locurile care se află unele vizavi de altele din spatele troleibuzului. Și totul ar fi bine, dacă nu ar fi un detaliu- nici unul dintre ei nu are mască. Nici sub nas, nici pe bărbie, nici măcar pe ureche, nici pe mâini. Adică, deloc.

Se comportă decent, mulțumesc lui Dumnezeu că nu strănută, nu tușesc, dar sînt fără măști. Și aici este interesant faptul că nici unul dintre pasageri, nici chiar conductorul, nu a avut nici o reacție. Adică acest lucru aranja pe toată lumea?

"Ați văzut că băieții merg fără măști?", îl întreb pe conductorul cu bilete.

"Le-am spus să-și pună măștile", răspunde.

Și ce? Ați spus și ați plecat. Și ei nu le-au pus, lor nu le pasă. Și dvs la fel. Și tuturor"

"Băieți! De ce nu aveți măști?",- îi întreb pe băieți.

"Noi nu sîntem iubitori de măști", "Noi nu credem în coronavirus", - au răspuns.

Nu mai am întrebări. Cred că nici cuvinte nu mai am. Cui să povestești despre virus, despre reguli, despre hotărîri? Aici nu ai cui. Chiar dacă crezi sau nu - există un ordin, există o lege, trebuie de respectat, să te protejezi o dată în plus, dar și pentru liniștea generală.

Concluzie:

Toți sînt diferiți. Cineva face isterie, este speriat de pandemie, cineva trăiește ca și cum nu s-a întîmplat nimic. Se pare că și comportamentul conductorilor depinde de dispoziție sau de oboseala banală - unii sînt gata să bată cu fiecare persoană anti-mască, alții nu vor să-și cheltuie nervii.
De ce? De ce oamenii noștri sînt atât de iresponsabili și nerezonabili? Ei bine, nu ai grijă de tine, dar respectă cel puțin pe alții. Cine are nevoie de acest maximalism adolescentin și de "cred - nu cred"? Iată a primi sau a nu primi un vaccin - este alegerea fiecăruia, iar în ceea ce privește purtarea măștilor ca metodă de protecție, alegere nu ar trebui să existe - toată lumea ar trebui s-o poarte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?