X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Capitala Moldovei ascunde multe fapte uimitoare și ciudate

4 apr. 2021,, 10:30   Capitala
3858 1

Străzile capitalei Moldovei au fost redenumite de mai multe ori în secolul al XX-lea. La Chișinău se schimba conducerea, iar odată cu ea se schimbau și plăcuțele stradale. E o tradiție. Uneori rezultatul acestei activități pare amuzant, iar uneori - trist.

Botanica - locul întîlnirii dușmanilor înverșunați

Împăratul Traian a fost îndrăzneț și a avut succes, a mutat granițele Romei departe spre est. În timpul campaniei dacice, cel mai mare dușman al lui Traian a fost regele dac Decebal. Regele a pierdut. Acum, în Chișinău, strada Decebal continuă cu Bulevardul Traian, veșnicii adversari sînt sortiți să fie mereu alături.

Ботаника, Кишинев, 70-е годы ХХ века

Botanică, Chișinău, anii 70 ai secolului XX


Șciusev – un sfîrșit ciudat al străzii
Uneori se schimbau nu numai plăcuțele, ci și configurația străzilor în sine. Strada Șciusev din Chișinău a suferit o metamorfoză foarte mare. Ea nu s-a terminat întotdeauna lîngă actualul spital de boli infecțioase - ea avea continuare. Acum a rămas numai "coada" vechii străzi, lîngă una dintre clădirile Universității de Medicină.

Участок кишиневской улицы

Porțiune dintr-o stradă din Chișinău

Lăpușneanu - o asemănare neîntîmplătoare
Strada actuală Lăpușneanu, în perioada Imperiului Rus se numea Ostrojskaia. Iar în perioada sovietică - Ostrovski. Asemănarea nu este întîmplătoare – se pare că cineva a avut astfel grijă să păstreze orașului vechi măcar în toponimie.
Strada Lăpușneanu, Chișinău

улица Лэпушняну, Кишинев
O mulțime de lucruri interesante sînt legate de actuala stradă Octavian Goga. În perioada Rusiei țariste, ea se numea Irinopolski, în cinstea Mitropolitului Irinopolski. Și cel mai surprinzător este faptul că în perioada sovietică ea a continuat să fie numită la fel – cel mai probabil din întîmplare, din cauza cunoașterii slabe a istoriei regiunii. În caz contrar, puțin probabil ca guvernul să fi slăvit figura religioasă a trecutului. Redenumirea străzii în cinstea lui Octavian Goga, un poet celebru și prim-ministru al guvernului, care a susținut apropierea de Germania nazistă, nu a putut să nu provoace un scandal prelungit în epoca modernă, cu solicitarea de a redenumi strada cu vechiul său nume. După ironia sorții, această stradă se intersectează cu strada Rabbi Tsirelson, care din 1908 a fost rabinul spiritual și de stat din Chișinău.

Угол улиц Цирельсон и Гога, Кишинев

Colțul străzilor Tsirelson și Goga, Chișinău

Anton Pann, pe care rătăcea Pușkin

Aici, din nou, puteți observa jocul sunetelor - în Chișinăul sovietic ea se numea strada Antonovscaia, renumită, în primul rînd, pentru faptul că pe ea se afla și acum se află Casa-muzeu Pușkin. Acum aceasta este strada Anton Pann - a fost o personalitate creativă, a făcut multe pentru cultură.

Старый указатель Дома-музея Пушкина, Кишинев

Plăcuța veche al Casei-muzeu Pușkin, Chișinău

Strada Ostap Bender

Desigur, în perioada sovietică nu exista o astfel de stradă în Chișinău, în schimb a existat intersecția străzilor Ostapovskaia (acum Avram Iancu) și Benderskaia (acum Tighina). Deci, s-a primit că în Chișinău exista o intersecție apărută întîmplător după numele "marelui combinator". Dar, după cum știți, în această lume nimic nu e întîmplător.

Вяч_Игнатенко_После дождя. Ул. Аврам Янку (2014)

Veaceslav Ignatenco. "După ploaie. Strada Avram Iancu" (2014)

Fiecare stradă din Chișinău are istoria și, probabil, taina sa. Dar nu trebuie să divulgăm toate tainele dintr-o dată. Totul la timpul său. Și vreau să închei cu o poezie a minunatului poet Andrei Turkin – este despre Moscova, nu despre Chișinău, dar sună actual și pentru orașul nostru.

О, как мне дорог центр города,
Где Долгорукого рука
Как будто ищет Маркса бороду,
Но не найдет ее, пока
За ним следят глаза Дзержинского,
Дома пронзая, как врага.
И тщетно ищет исполинского
Коня послать его нога!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?