Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Opinie: Moratoriul de un an privind construcțiile în Chișinău este o profanare și populism

25 iun. 2019,, 17:40   Capitala
2944 0

Inițiativa de a introduce moratoriul pe o perioadă de un an privind construcțiile din Chișinău este o profanare, un populism pur și o campanie electorală, deoarece nu poate fi interpretată altfel.

Această opinie a fost exprimată de arhitectul Denis Nedeoglo într-un interviu în cadrul emisiunii "Vesti nedeli" pe canalul RTR-Moldova, transmite Noi.md.

"Nu sînt adeptul unei astfel de propuneri. Prima remarcă. Haideți să interzicem, atunci, și activitatea farmaciilor, deoarece există traficanți de droguri. Aceasta nu este o logică, aceasta este o profanare și un populism pur, o campanie electorală, altfel nu poate fi numită această inițiativă. Să motivezi oprirea unei construcții legale prin faptul că sînt unele ilegale este cel puțin absurd", a subliniat el.

Denis Nedeoglo a atras atenția asupra faptului că există un colaps juridic interesant. "Se pare că, în acest mod, autorii proiectului de lege consideră, de fapt, toți dezvoltatorii - care respectă legea și care nu respectă legea - apriori vinovați. Le este încălcată prezumția nevinovăției. Și ce se va întîmpla în timpul aplicării acestei legi? Va fi paralizat un sector important și uriaș al economiei. Investitorii, atunci cînd vin pe piață pentru a începe o nouă producție, încep prin a construi, organizînd un mediu pentru investiții. Iar Chișinăul este un loc de concentrare a principalelor active fixe din țară. Aceasta este capitala și imaginați-vă că vom opri construcția aici - aceasta înseamnă că vom opri investițiile în țară", a spus arhitectul.

"Vreau să întreb autorii dacă au analizat, desigur, acest lucru. Interesant, cineva este pregătit pentru cererile în masă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva acțiunilor statului? Cînd tăiem cu cuțitul în camera de operație, înseamnă că nu sîntem chirurgi, deoarece chirurgul lucrează cu un bisturiu. Aceasta este problema autorităților sau a celor care au înaintat respectiva inițiativă. Se știe că la noi nu se obișnuiește implicarea în discuții a comunității de experți înainte de a elabora proiecte importante de legi", a spus Denis Nedeoglo.


Potrivit lui, deoarece toată lumea știe că în țara noastră există mari probleme în sistemul de justiție, probleme de corupție, decizii ilegale ale instanțelor, probleme în activitățile procuraturii, de ce atunci noile autorități n-ar introduce un moratoriu asupra deciziilor judecătorești pe o perioadă de un an. De ce ați ales anume domeniul construcțiilor, deși justiția este cea mai problematică, după cum știe toată lumea?", a întrebat specialistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?