Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Primăria a oferit detalii privind un teren acaparat abuziv în sectorul Rîșcani al capitalei

22 mai. 2020,, 07:40   Capitala
2887 0

Unul dintre terenurile din Capitală acaparate în urma unor licitații dubioase de la autoritățile locale a fost îngrădit, fiind pregătit pentru construcții.

Reprezentanții Primăriei mun. Chișinău afirmă însă că nu au eliberat niciun act permisiv pentru îngrădirea terenului sau pentru ridicarea unei construcții. „Ei au un certificat de urbanism, eliberat mai demult, dar autorizație de construcție nu au și au pus gardul abuziv. Noi am solicitat să fie scos și ne-au zis că azi, mîine, îl scot”, afirmă Victor Chironda, viceprimarul mun. Chișinău, scrie ZdG.

La sfîrșitul săptămînii trecute, ZdG a constatat că terenul amplasat pe bd. Renașterii, în coasta unei zone verzi, a fost îngrădit, iar pe teren putea fi observat un excavator care pregătea lotul pentru o eventuală construcție.

Lotul de teren este acum în proprietatea companiei „Grand Oil”. El a fost cîștigat la licitație de firma „Profi-Star” SRL, înregistrat la Cadastru, iar ulterior vîndut firmei „AlfaSpirit-Grup”. În 2017 a ajuns în offshore, la firma „Fuerte Group”, iar în 2018 la „Grigorion” LTD, un alt offshore din instulele Marshall. În iulie 2018 a fost cumpărt de „Grand Oil”, care deținea anterior mai multe benzinării în țară. Deși inițial terenul a fost pus sub sechestru, el figurînd în cauze penale deschise de organele de drept, în 2018, prin decizia CA Chișinău, sechestrul a fost scos.

„În prezent, este pe rol acțiune în judecată cu privire anularea contractelor de vînzare/cumpărare. Procesul se tărăgănează deoarece firmele din offshore nu pot fi atrase în proces”, a precizat Natalia Ixari, consiliera primarului mun. Chișinău, Ion Ceban.


Victor Chironda, viceprimarul Capitalei a precizat pentru ZdG că nu a fost eliberată autorizație de construcție pentru acel teren.„Ei au un certificat de urbanism, eliberat mai demult, dar autorizație de construcție nu au și au pus gardul abuziv. Noi am solicitat să fie scos și ne-au zis că azi, mîine, îl scot. Eu am să verific. Îmi pare că da, în certificatul de urbanism era menționat că ei doresc să construiască acolo benzinărie. Dar, Primăria nu a eliberat autorizație de construcție”, a precizat Chironda.

ZdG a scris anterior în mai multe articole despre acest teren, care, împreună cu alte peste 30 de loturi din capitală au fost preluate de la autoritățile publice locale în urma unor licitații dubioase, organizate de executori judecătorești, fără antrenarea în proces a Primăriei mun. Chișinău. Prin așa schemă, în care au mai fost implicaţi avocaţi, judecători, oameni de afaceri, dar şi diverşi funcţionari, municipiul Chişinău a fost deposedat de peste 30 de loturi de teren, cu o suprafaţă totală de aproximativ 5,5 hectare şi o valoare de piaţă de peste 100 de milioane de lei.

Am urmărit anterior cine sînt personajele care au pus schema în aplicare, dar şi care a fost traseul terenurilor. Am constatat că o parte dintre ele au ajuns în proprietatea unor benzinării, altele, în portofoliul unor companii de construcţii şi a unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific. Unele loturi de teren se vindeau ulterior cu sute de mii de euro, deşi au fost adjudecate la preţuri de peste 20 de ori mai mici. ZdG a publicat informații detaliate despre schema simplistă, dar „eficientă”, care a sărăcit bugetul Chişinăului cu peste 100 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?