X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Zeci de oameni sînt mușcați lunar de cîini fără stăpîn

13 iul. 2022,, 10:15   Capitala
3088 0

Problema cîinilor străzii rămîne subiect aprins doar în campanii electorale. De zeci de ani, haitele de maidanezi, mici sau mari, ocupă teren și bagă frica în oamenii din Chișinău.

Potrivit Serviciului Național Unic de Urgență, în fiecare lună, aproape 100 de locuitori ai orașului sună la 112 și anunță că au fost mușcați de cîini fără stăpîn. Cei de la Primărie se uită în zare și afirmă că depun eforturi pentru a găsi soluții.

Angajatele unei farmacii spun că au acordat primul ajutor persoanelor atacate de maidanezi în repetate rînduri.

„Într-o zi aceea au fost cam multe cazuri, mai întîi a fost o fetiță de 11 ani, apoi un băiat mai tînăr și un bărbat de 45 de ani. De două ori am chemat ambulanța și ei au intervenit pe loc și au acordat ajutor”, povestește Svetlana Svețco, farmacistă.

„Șezînd la lucru, pe geam am văzut încă o dată salvarea. Peste jumătate de oră, o fetiță a venit plîngînd. O întreb ce s-a întîmplat. Mi-a spus că a mușcat-o cîinele. Am chemat salvarea, ei au luat-o, s-au dus la medic. Peste puțin timp, altcineva a venit, o doamnă. Noi deja ne-am pus în gardă”, povestește o altă farmacistă, Natalia Sîrbu.


Specialiștii susțin că în cazul în care o persoană e mușcată de un maidanez, e necesar ca rana să fie prelucrată imediat.

„Este foarte important ca plaga să fie prelucrată pe loc, e de dorit cu apă curgătoare și cu săpun de rufe, se lasă 15-20 de minute, după aceea, cu tifonul se usucă și se lasă, după aceea cu soluție de betadină. Persoana agresată se adresează la medicul rabiolog, unde i se administrează vaccinul pentru Tetanus și la necesitate se ia decizia dacă este necesar tratamentul antirabic sau nu”, explică Mariana Pîntea, medic rabiolog, AMT Centru.

Animalului însă nu-i poți reproșa nimic - dacă simte vreun pericol, cîinele atacă.

Responsabilii de la Direcția generală locativ-comunală și amenajare ne-au comunicat că depun eforturi pentru a-i identifica pe maidanezii agresivi.

„Noi avem niște programe de capturare, sterilizare, a cîinilor pașnici. Asta se face cu cîinii care nu au comportament agresivi. Cei care sînt agresivi, se capturează, se plasează la necropolă sau la aziluri pentru adopție, pentru o socializare, iar cîinii care totuși au mușcat pe cineva, ei se plasează la carantină pe 14 zile, ca să fie supravegheați, că să nu fie semne de rabie, și după asta, dacă nu au semne de rabie, se pun la adopție deja”, afirmă Karl Luganov, șef-interimar Secția control și protecție a animalelor, DGLCA.

Potrivit funcționarului din Primărie, pe străzile din Chișinău hoinăresc acum în jur de cinci mii de maidanezi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?