X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Chișinău-Proiect a retras pentru revizuire conceptul de construcție a unui complex de locuit lîngă parcul La Izvor

23 mar. 2021,, 03:44   Capitala
5133 1

Institutul Chișinău-Proiect a retras spre revizuire conceptul de construire a unui complex de locuit lîngă Parcul La izvor.

Acest lucru a fost comunicat de către viceprimarul responsabil pentru Urbanism Victor Chironda în cadrul ședinței serviciilor municipale din 22 martie.

„Institutul Chișinău-Proiect a recunoscut că varianta pentru vizualizare prezentată nu a fost coordonată cu institutul care a elaborat-o. În concept nu au fost introduse modificările care au fost discutate în Consiliul pentru Urbanism. Prin urmare, Chișinău-Proiect a emis o scrisoare oficială în care recheamă documentul pentru revizuire”, a spus Chironda. El a adăugat că consultările publice ale proiectului, preconizate de Pretura sectorului Buiucani pentru 6 aprilie, au fost anulate.

Reprezentanții Primăriei au adăugat că Chișinăul-Proiect, împreună cu antreprenor, vor introduce modificări în proiect. Viceprimarul nu a precizat ce fel de modificări vor fi operate.

Reamintim că la 15 martie Pretura sectorului Buiucani a anunțat că va organiza la 6 aprilie consultări publice privind modificarea Planului zonal al teritoriului de lîngă Parcul La Izvor. Compania de construcții Solomon Construct Imobil intenționează să ridice în acest loc un complex de locuit multietajat. Conceptul complexului a stîrnit controverse pe rețelele de socializare.


Totodată, Pretura sectorului Buiucani și Compania Solomon Construct Imobil au declarat că teritoriul pe care se preconizează să se edifice complexul de locuit nu face parte din zona parcului.

După cum s-a comunicat anterior, potrivit proiectului, în această zonă verde, amplasată la hotarul parcului La Izvor și la o distanță de doar aproximativ 25 m de la hotarul lacului din parcul La Izvor, urmează să fie construit un complex multifuncțional format din mai multe blocuri de locuit cu regimul de înălțime de 12 Etaje și 24 Etaje, spații comerciale, centru de dezvoltare pentru copii, iar pentru asta se intenționează modificarea codului urbanistic al terenului din S (zonă specială) în C4.

De menționat că potrivit Regulamentului local de urbanism al orașului Chișinău este stabilit că zonele cu codul urbanistic ,,S” sînt propuse pentru un anume tip de folosire a terenului a cărui caracteristică nu permite clasificarea în zone de locuire, comerciale ori industrial, iar zonele cu codul urbanistic ,,C4” sînt zone comerciale cu restricţii care inlcud clădirile de birouri, marile magazine şi funcţiunile conexe acestora, amplasate în zonele centrale de afaceri şi care servesc întregul oraş.

Totodată, este important de menționat că, la moment pe teritoriul de 2h care se dorește să fie valorificat prin proiectul sus menționat, sînt plantați 175 de arbori (plop, mesteacăn, salcie, pin), iar pînă anul trecut aici funcționa o grădiniță (proprietate private) care a fost închisă din considerentul că proprietarul dorește să construiască acest complex multifuncțional.

Terenul cu suprafața totală de 2 ha de pe str. Mesager, Calea Ieșilor 14/2 care urmează să fie valorificat prin acest proiect, în perioada anului 2003 a fost înstrăinat de către Consiliul Municipiului Chișinău către Trafic-Service SRL ca teren aferent construcției cu suprafața aproximativă de 585 m.p. (grădinița) proprietate privată a Trafic-Service SRL.

Ulterior aceste 2 ha au fost divizate în mai multe terenuri mai mici și înstrăinate.

Potrivit procedurii legale, Proiectele Planurilor Urbanistice Zonale pînă a fi supuse consultărilor publice urmează să fie examinate de către Consiliul architectural-urbanistic al municipiului Chișinău care este format din 21 membri cu drept de vot (arhitectori, specialiști în urbanism), Președinte fiind dna Svetlana Dogotaru, arhitectul-șef al Municipiului Chișinău.

Prin urmare, acest proiect a fost examinat de către Consiliul architectural-urbanistic al municipiului Chișinău la data 31 iulie 2020 și din 14 membri ai Consiliului prezenți la ședință au susținut acest proiect doar 8 membri. Potrivit altor surse, doar 7 din cei 14 membri ai Consiliului au susținut proiectul, unul a fost împotrivă, iar 6 s-au abținut. În astfel de cazuri, cînd există egalitate de voturi, votul președintelui Consiliului, în acest caz al arhitectului-șef al Municipiului, Svetlana Dogotaru, este decisiv, astfel s-a votat în favoarea acestui proiect controversat.

Acest proiect a fost examinat de Consiliul de Arhitectură și Urbanism Chișinău la 31 iulie 2020. Din cei 14 membri ai Consiliului prezenți la ședință, doar 8 au susținut proiectul. Potrivit altor surse, doar 7 membri ai Consiliului din 14 au susținut proiectul, unul a fost împotrivă și 6 s-au abținut. În caz de egalitate de voturi, votul președintelui Consiliului este decisiv. Astfel, arhitectul șef al municipiului Svetlana Dogotaru a votat în favoarea acestui proiect controversat și acesta a fost adoptat.

De ce a fost luată decizia de a pune în aplicare un proiect care va duce la sărăcirea orașului prin distrugerea unei alte zone verzi? Întrebarea este retorică deocamdată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?