Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1148

Valuri albastre pe Planeta Roșie. Ce a descoperit NASA

3 aug. 01:00   Ştiinţă şi IT
1356 0

Această imagine cu „valuri” albastre pe Planeta Roșie ne arată o varietate de caracteristici legate de vînt, lîngă centrul craterului Gamboa.

Deși Marte este numită Planeta Roșie, imaginile în culori false ne pot ajuta să învățăm despre vremea și geologia sa. Această imagine arată o varietate de caracteristici legate de vînt, lîngă centrul craterului Gamboa, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Dunele de nisip mai mari formează creste sinuoase și cupole individuale.

Ce ascund aceste „valuri” albastre pe Planeta Roșie?

Există mici încrețituri în vîrfurile dunelor, la doar cîțiva metri de creastă.


Acestea se contopesc în încrețituri mai mari, la aproximativ 10 metri una de cealaltă, apoi se extind către exteriorul dunelor.

Formațiunile mai mari, mai strălucitoare, care sînt aproximativ paralele, sînt numite „Creastă Eoliană Transversală” (TAR). Aceste TAR sînt acoperite cu nisip foarte grosier.

Ce putem învăța din descoperire?

Încrețiturile mari apar albastre-verzi pe o parte a unei fotografii cu culori îmbunătățite, în timp ce TAR par albastre-strălucitoare, pe cealaltă parte.

Toate aceste formațiuni seamănă cu niște „valuri” albastre pe Planeta Roșie.

Acest lucru se poate datora faptului că TAR se mișcă activ sub forța vîntului, care curăță praful mai întunecat și le face mai strălucitoare.

Toate aceste caracteristici diferite pot indica în ce direcție a bătut vîntul atunci cînd s-au format.

Capacitatea de a studia astfel de formațiuni atît de aproape ne permite să vedem relațiile dintre ele și să comparăm și să contrastăm caracteristicile pentru a examina din ce sînt făcute și cum s-au format, se arată într-un articol publicat pe blogul oficial al NASA.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав