X 
Cutremure stiri: 504

Unul din cele mai mari deșerturi ar putea dispărea

16 aug. 2023,, 02:00   Ştiinţă şi IT
4086 0

Anual, musonul de vara sud-asiatic provoacă sezonul ploios din estul Indiei, lăsînd vestul fără precipitații.

Schimbările climatice care au dus la încălzirea Oceanului Indian vor pune capăt acestui fenomen. În următorul secol deșertul va dispărea, transmite gismeteo

Majoritatea cercetărilor prevăd că deșerturile Pămîntului vor crește odată cu încălzirea globală. De exemplu, se așteaptă ca pînă în 2050, deșertul Sahara să se extindă cu peste 6000 de kilometri pătrați în fiecare an. Dar musonul de vara sud-asiatic poate avea un efect opus asupra Tharului, aflat în nord-vestul uscat al subcontinentului asiatic.

Pentru a determina ce viitor va avea Marele Deșert Indian (Tharr), cercetătorii au adunat date meteorologice din Asia de Sud pentru ultimii 50 de ani. Ei au analizat cum s-au schimbat deja precipitațiile, studiind modificările în durata musonului și unde este concentrat acum. Apoi, au introdus informații istorice despre ploaie și temperatura suprafeței mării într-un model climatic pentru a vedea cum se poate schimba sezonul ploios în viitor, în funcție de diferite traiectorii de emisii de gaze cu efect de seră.

Cercetătorii au descoperit că cantitatea de ploi musonale s-a deplasat deja spre vest, cu o creștere de 50% a precipitațiilor în unele regiuni din nord-vestul uscat, în timp ce în părți ale estului umed aceasta a scăzut. Modelele echipei prezic că, în următorul secol, Tharrul va primi aproape dublul precipitațiilor actuale, deoarece sezonul ploios se va deplasa cu peste 500 de kilometri spre vest.


Rezultatele obținute sînt «ilogice», spune coautorul studiului, Bhupendra Nath Goswami, meteorolog la Universitatea Cotton. «De obicei, oamenii vorbesc despre cum schimbările climatice vor face regiunile umede și mai umede și pe cele uscate, mai uscate», explică el.

Modelele echipei arată că Oceanul Indian se încălzește și va continua să se încălzească în mod neuniform, adică mai rapid în vest decît în est. Ei prezic că acest dezechilibru va muta zona critică de joasă presiune, numită zona de convergență intertropicală, spre vest și va influența unde se vor concentra ploile musonale. Goswami spune că această modalitate neobișnuită în care zona de convergență intertropicală afectează direct unde ajunge musonul asiatic de sud pe uscat.

Tharrul, se pare, va deveni verde către sfîrșitul secolului.

4
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав