Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Un schelet complet de dinozaur din specia Gorgosaurus va fi vîndut la licitaţie la New York

7 iul. 2022,, 03:00   Ştiinţă şi IT
1878 0

Un schelet complet de Gorgosaurus, o specie de dinozaur rudă cu T-Rex care a trăit în urmă cu peste 77 de milioane de ani, va fi vîndut în curînd la licitaţie de casa Sotheby's din New York.

Exemplarul de aproape 3 metri înălţime şi 6,7 metri lungime, descoperit în 2018 în formaţiunea geologică Judith River, în statul american Montana, şi aflat în proprietatea unei persoane private de atunci, are o valoare estimată de casa de licitaţii între 5 şi 8 milioane de dolari.

"Aproape toate exemplarele de Gorgosaurus care au fost găsite se află în muzee. Este singurul care poate fi cumpărat", a declarat marţi Cassandra Hatton, şefa departamentului de ştiinţă şi cultură populară de la Sotheby's, afirmînd că este vorba despre o premieră pentru această specie.
Membru, la fel ca T-Rex, al familiei Tyrannosauridae, Gorgosaurus ("şopîrlă feroce") a trăit în perioada Cretacicului tîrziu şi a dispărut în urmă cu aproximativ 77 de milioane de ani.

Exemplarul, despre care Sotheby's susţine că este într-o "stare remarcabilă", va fi expus la sediul casei de licitaţii din New York începînd cu 21 iulie, apoi vîndut o săptămînă mai tîrziu.

Vînzările de schelete de dinozaur animă cu regularitate licitaţiile, chiar dacă reprezintă un motiv de nemulţumire pentru paleontologi, care consideră că acest lucru reduce şansele ca aceste exemplare să fie expuse în muzee.


În luna mai, casa Christie's din New York a vîndut la licitaţie un schelet de Deinonychus antirrhopus, care a inspirat Velociraptor-ul din filmul lui Steven Spielberg "Jurassic Park" (1993), pentru suma de 12,4 milioane de dolari unui client asiatic.

Acest preţ, mai mult decît dublul estimat, reprezintă a doua cea mai mare sumă oferită la licitaţie pentru un schelet de dinozaur, însă mult în urma sumei cu care a fost vîndut un Tyrannosaurus Rex în 2020 - 31,8 milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?