Un robot a învățat bunele maniere

Un robot a învățat bunele maniere

Acum avem primul sistem robotic care poate să înțeleagă cît de cît normele sociale și de proprietate, datorită unui studiu condus de o echipă de cercetători de la Yale University.

Roboții devin din ce în ce mai întîlniți, iar asta înseamnă că trebuie să îi învățăm să comunice cu noi într-un mod eficient și cumsecade deopotrivă. La urma urmei, cînd vine vorba de interacțiunile umane, un aspect important este înțelegerea normelor sociale și morale și punerea lor în aplicare.

Normele de proprietate sînt acele norme sociale care ne ajută să ne comportăm corect în spațiile împărțite cu alte persoane. Explicarea acestora unui robot ar putea fi una din multele chei către interacțiuni mai bune cu oamenii.

„Laboratorul meu de cercetare se concentrează pe construirea de roboți cu care le este oamenilor ușor să interacționeze”, a explicat unul din cercetătorii din spatele studiului, Brian Scassellati. „O parte din această muncă este reprezentată de analizarea felului în care putem învăța mașinăriile despre concepte sociale normale, lucruri care sînt esențiale pentru noi, ca oameni, dar care nu sînt mereu subiectele care atrag cea mai multă atenție. Înțelegerea [conceptelor] despre proprietatea obiectelor, permisiuni și obiceiuri este unul din aceste subiecte care nu au primit prea multă atenție, dar care vor fi critice pentru felul în care mașinile operează în casele, școlile și birourile noastre”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load