COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un om de știință din Germania: Siberia s-a confruntat cu un fenomen climatic

Un om de știință din Germania: Siberia s-a confruntat cu un fenomen climatic

Temperatura, care depășește norma cu 7 grade se menține în Siberia timp de șase luni. Acesta este un fenomen climatic nou, este convins climatologul german, profesor la Institutul Potsdam pentru studiul schimbărilor climatice, Anders Levermann, transmite Detsche Welle.


"Noi nu înțelegem ce se întîmplă în prezent în Siberia. Este un fenomen nou", spune el. Savantul a menționat că "temperatura medie, care o depășește cu 7 grade pe cea normală într-o perioadă corespunzătoare a anului, se menține în imensa regiune siberiană timp de șase luni! Iată ce nu înțelegem: de ce durează atît de mult?”.


Anders Levermann crede că motivul constă într-un flux special de aer, așa-numitul jet stream. Acesta poate fi reprezentat sub forma unei benzi care înconjoară Pămîntul aproximativ la nivelul Moscovei și Berlinului. Pe măsură ce noi încălzim din ce în ce mai mult planeta, această "bandă" începe să se răsucească, deplasîndu-se ba spre nord, ba spre sud. Drept urmare, pe tot Pămîntul se îndesesc anomaliile climatice și cataclismele meteorologice.Omul de știință a subliniat că, în același timp, și numărul de secete și inundații crește. De exemplu, în 2010, cînd întreaga Moscovă se afla în fum din cauza turbei care a ars, iar în Pakistan au avut loc inundații catastrofale.


Levermann a presupus că acum deasupra Siberiei se formează o zonă stabilă de presiune înaltă. "Se vede foarte bine cît de mult s-a topit gheața de pe coasta de Nord a Siberiei în acest an, explică expertul. Iar dacă nu există gheață, lumina soarelui este mai puțin reflectată și oceanul, iar împreună cu acesta și teritoriile din apropiere, se încălzesc. Ceva similar, cel mai probabil, se întîmplă acum și în Siberia. Cu toate acestea, repet, uimește cît de mult durează totul.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load