Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Un om a fost adus în stare de biostază

22 noi. 2019,, 23:30   Ştiinţă şi IT
3215 0

Medicii i-au plasat pe oameni în „animație suspendată” pentru prima dată, ca parte a unui proces efectuat în SUA, care își propune să facă posibilă remedierea unor leziuni traumatice care ar provoca moartea altfel, scrie New Scientist.

Teoretic, conceptul cunoscut și ca biostază, a apărut de multă vreme în cărțile și filmele SF.

Procesul implică răcirea rapidă a creierului la mai puțin de 10 ° C prin înlocuirea sîngelui pacientului cu soluție salină rece ca gheața. De obicei, soluția este pompată direct în aortă, artera principală care transportă sîngele de la inimă spre restul corpului, transmite The Guardian.

Cunoscută formal ca conservarea și resuscitarea de urgență sau EPR, procedura este pusă la încercare asupra persoanelor care suferă astfel de leziuni catastrofale, încît sînt în pericol de sîngerare pînă la moarte și care suferă un atac de cord cu puțin timp înainte de a putea fi tratate.

Pacienții, care sînt adesea victime de înjunghieri sau împușcături, ar avea, în mod normal, mai puțin de 5% șanse de supraviețuire.


Samuel Tisherman, la Universitatea Maryland, din Baltimore, a descris procesul în cadrul unui simpozion recent organizat de Academia de Științe din New York. El a spus că cel puțin un pacient a avut procedura, dar nu a explicat dacă pacientul sau ceilalți au supraviețuit.

Prima dată cînd echipa a desfășurat procesul a fost „puțin suprarealistă”, a declarat pentru revista New Scientist.

Răcirea rapidă a victimelor traumate este concepută pentru a reduce activitatea cerebrală pînă la o oprire și pentru a încetini fiziologia pacientului suficient de mult, pentru a oferi chirurgilor minute în plus prețioase, poate mai mult de o oră, pentru a opera. După ce au fost tratate rănile pacientului, acestea sînt încălzite și resuscitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?