X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Un misterios palat, găsit în deșert

24 feb. 2023,, 03:00   Ştiinţă şi IT
9876 0

O echipă de arheologi de la British Museum a descoperit rămășițele unui palat și ale unui templu sumerian în orașul antic Girsu, situat în cîmpiile din sudul Irakului. Aceste ruine datează cel puțin de la jumătatea mileniului al treilea î.Hr. și duc arheologia mesopotamiană pînă la marginea fondării civilizației moderne, o piatră de hotar atribuită vechilor sumerieni, transmite gadgetreport.ro.

Sumerienii au fost cei care au inventat pentru prima dată scrisul și au creat primul cod de legi, între anii 3.500 și 2.000 î.Hr.

Inovațiile și realizările lor în domeniul artei, religiei, științei, matematicii, arhitecturii și organizării societății au contribuit la stabilirea unui model pentru viitorii constructori de civilizații din Semiluna Fertilă a Mesopotamiei și din regiunea înconjurătoare.

Orașul legendar Girsu, care se află pe un sit cunoscut în prezent sub numele de Tello, a fost unul dintre primele orașe din lume și un centru major al culturii și societății sumeriene.

Cele mai recente săpături au început la Girsu în 2015, ca parte a unui proiect comun finanțat de British Museum , Getty și de Consiliul de Stat pentru Antichități și Patrimoniu din Irak.


Această inițiativă a făcut parte din programul mai amplu al British Museum pentru Irak, care a fost lansat pentru a ajuta la protejarea siturilor de patrimoniu aflate în pericol din Irak și Siria, pentru a nu cădea victimă a depredărilor continue ale faimosului Stat Islamic.

În mod surprinzător, acest sit arheologic de importanță critică nu fusese explorat de mai bine de un secol înainte ca arheologii British Museum să ajungă la fața locului.

Girsu a fost descoperit pentru prima dată în 1877 de către arheologul francez Ernest de Sarzec, iar după aceea situl a fost atît de mult răscolit (peste 100.000 de tăblițe cuneiforme au fost îndepărtate în timpul diferitelor săpături) încît nimeni nu era sigur dacă mai rămăsese ceva semnificativ de descoperit. Războaiele constante din regiune în secolul al XX-lea au fost o altă complicație care i-a ținut pe oameni departe de zonă.

Dar Girsu nu a fost niciodată uitat cu adevărat de arheologi, iar visul de a scoate la iveală cele mai esențiale și fundamentale structuri ale sale a fost acum realizat.

„Este cu adevărat uriaș”, a declarat Dr. Rey unui reporter PA Media , referindu-se la realizările remarcabile ale echipei sale pe teren la Girsu în 2022.

16
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?