COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un material creat din fibră de lemn și mătase de păianjen ar putea înlocui plasticul

Un material creat din fibră de lemn și mătase de păianjen ar putea înlocui plasticul

Obținerea trăiniciei și elasticității într-un singur material a fost multă vreme o mare problemă pentru oamenii de știință: creșterea trăiniciei înseamnă o pierdere a elasticității și invers.

Acum, colaboratorii de la Universitatea Aalto și de la Centrul finlandez de cercetare tehnică VTT au prezentat un material care rezolvă această problemă.


Cercetătorii au creat un nou material combinînd fibrele de celuloză ale copacului și proteina de mătase conținută în pînzele de păianjen. A rezultat un material foarte puternic și flexibil, care poate fi utilizat ca un înlocuitor posibil pentru plastic, în biocompozite, medicină, fibre chirurgicale, în industria textilă și ambalaje.


Potrivit profesorului de la universitatea Aalto, Marcus Linder, natura oferă ingrediente excelente pentru dezvoltarea unor noi materiale. Avantajul acestor materiale constă în faptul că ele sînt biodegradabile și nu dăunează naturii.Oamenii de știință au remarcat că munca lor ilustrează posibilități noi și universale ale ingineriei. În viitor, ei intenționează să producă materiale compozite similare cu blocuri de construcție ușor diferite și să atingă alte caracteristici.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load