AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 912
Criza energetică stiri: 740
Preşedintele stiri: 3209

Un maestru kung fu din industria cinema vrea să candideze la alegerile pentru conducerea Hong Kong

20 ian. 01:00   Ştiinţă şi IT
1281 0

Maestrul kung fu și producătorul de film Checkley Sin Kwok Lam a declarat, miercuri, că vrea să candideze la alegerile din Hong Kong pentru conducerea orașului, ceea ce reprezintă o mișcare surpriză în contextul în care actualul lider, Carrie Lam, nu a confirmat dacă va intra în cursă pentru un al doilea mandat.

Bărbatul de 65 de ani este prima persoană care-și anunță candidatura, înaintea alegerilor de pe 27 martie. Șeful actualului executiv, Carrie Lam, care a prezidat în timpul unor perioade din cele mai tumultoase din istoria regiunii, își va încheia mandatul în iunie.

Candidații vor avea nevoie de sprijinul unui corp electoral puternic format „doar din patrioți” – cel puțin 1.500 de persoane pro-Beijing din Hong Kong. Este neclar dacă Sin are un astfel de sprijin.

Într-un video pe YouTube, Sin a spus că susținătorii lui de pe inernet l-au convins să se răzgîndească asupra intenției sale inițiale de a nu se implica în politică.

„În cadrul noului sistem electoral, cred că orice patriot capabil și de încredere se poate alătura noilor alegeri pentru șefia executivului”, a spus Sin. „Cred că pot să cîștig”.


Avînd în vedere că pînă la alegeri nu mai sînt decît puține săptămîni, liniștea în cazul liderului Lam și a altor „grei” din politică este neobișnuită. Presa locală a speculat că printre potențialii candidați se numără Lam, secretarul finanțelor Paul Chan și fostul șef al OMS, Margaret Chan. Lam a refuzat în mod repetat să comenteze dacă va candida pentru un al doilea mandat.

Sin, care a produs filmul „Ip Man", a fost un promotor activ al artelor marțiale în oraș. El conduce World Wing Chun Union, care se concentrează pe stilul kung fu tradițional din sudul Chinei, popularizat în Hong Kong de „Ip Man” și de către Bruce Lee.

Acțiunile Grupului National Arts, din care Sin a demisionat ca președinte în luna iulie a anului trecut, au crescut cu mai mult de 50% miercuri, avînd cea mai mare creștere procentuală din 2006. Capitalizarea bursieră a companiei a ajuns la aproximativ 13 milioane de dolari.

Producătorul de film născut în Hong Kong are propriul canal de YouTube cu 155.000 de abonați și postează online o dată la cîteva zile pe subiecte variind de la politică la Olimpiada de la Beijing. În 2021, într-unul dintre videoclipurile sale se concentrează pe ceea ce el a numit „Ipocrizia Occidentelui” în privința Hong Kong.

El și-a început inițial comentariile online în octombrie 2019, la vîrful protestelor anti-guvern din Hong Kong, cînd s-a alăturat în susținerea guvernului și a forțelor de poliție.

Perioada depunerii candidaturilor se desfășoară de pe 15 februarie pînă pe 2 martie iar candidații trebuie să fie nominalizați de cel puțin 188 dintre cei 1.500 de persoane din comisia electorală, potrivit unui document din legislativul orașului.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав