COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Un înspăimîntător scorpion de mare, lung de un metru, a fost descoperit în China

21 oct. 19:00   Ştiinţă şi IT
1231 0

Un scorpion de mare cu lungimea de un metru cutreiera în urmă cu 435 milioane de ani apele din regiunea care este în prezent China şi îşi captura prada cu ajutorul braţelor sale uriaşe, prevăzute cu ţepi, relatează Live Science.

Arheologii au descoperit recent rămăşiţele acestui scorpion (Terropterus xiushanensis) din ordinul Eurypterida, un artropod antic înrudit îndeaproape cu arahnidele moderne şi exemplarele de crab-potcoavă, au scris cercetătorii în numărul din noiembrie al jurnalului ştiinţific Science Bulletin, transmite Noi.md cu referire la stirileprotv.ro.

Membrele sale acoperite cu ţepi ″erau probabil folosite pentru capturarea prăzii, asemănătoare ”coşului de prindere” format de pedipalpii ţepoşi ai păianjenului-bici în rîndul arahnidelor″⁣, a declarat coautorul studiului, Bo Wang, de la Institutul de Geologie şi Paleontologie Nanjing şi de la Centrul de excelenţă în ştiinţele vieţii şi paleomediu din cadrul Academiei de Ştiinţe din China.

Au trăit acum 420 de milioane de ani


Pedipalpii sînt anexele anterioare ale arahnidelor. În general dedicate transferului spermatozoizilor de la păianjenii masculi la femele, în cazul unor arahnide, cum ar fi păianjenul-bici (Amblypygi), pedipalpii au devenit adaptaţi pentru prinderea prăzii.

Această vieţuitoare înfricoşătoare a trăit în Silurian, în urmă cu aproximativ 443,8 milioane - 419,2 milioane de ani.

În acele vremuri, scorpionii erau prădători apex pe teritoriile lor subacvatice unde se năpusteau asupra peştilor şi moluştelor, pe care le apucau cu pedipalpii şi le mîncau.

Vieţuitoarele din ordinul Eurypterida aveau diverse dimensiuni, cele mai mici fiind cît o mînă umană, iar cele mai mari cît un om adult, potrivit Live Science.

Noua specie descrisă, T. xiushanensis, este prima descoperire din familia Mixopteriade din ultimii 80 de ani, conform cercetătorilor.

Animale bizare, descoperite în Norvegia, New York, Estonia și Scoția

″Cunoştinţele noastre despre aceste animale bizare sînt limitate la doar patru specii din două genuri descrise acum 80 de ani: Mixopterus kiaeri din Norvegia, Mixopterus multispinosus din New York, Mixopterus simonsoni din Estonia şi Lanarkopterus dolichoschelus din Scoţia″⁣, au precizat Wang şi colegii săi în studiu.

T. xiushanensis este totodată primul mixtopterid descoperit în zona a ceea ce a fost supercontinentul Gondwana, care s-a format după ce supercontinentul mai mare Pangea s-a despărţit în două.

″Primul nostru mixopterid din Gondwana - alături de alte euripteride din China şi unele specimene nedescrise - sugerează o sub-colectare din acest grup″⁣, au scris cercetătorii în studiul lor.

″Lucrări viitoare, în special în Asia, ar putea dezvălui o distribuţie mai cosmopolită a mixopteridelor şi poate a altor grupuri de euripteride″⁣, au notat ei.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X