Un grup de fizicieni doreşte să creeze un fulg de nea

Un grup de fizicieni doreşte să creeze un fulg de nea

Nimic în natură nu e perfect iar perfecţiunea nu are grad de comparaţia. Aceste impedimente nu au oprit savanţii de la California Institute of Technology să încerce să creeze un fulg de zăpadă cu o simetrie care tinde spre perfecţiune.

Kenneth Libbrecht, fizicianul care a condus acest demers, a petrecut ani încercînd să creeze aceste frumuseţi (aproape) simetrice în laborator. Prin controlarea condiţiilor cu ajutorul răcitoarelor şi a termostatelor a reuşit să creeze fulgi de nea cu un diametru de 1,2 centimetri care îşi păstrează simetria iniţială, scrie Live Science.

Acesta crede şi speră să creeze cristale de apă simetrice cu diametru de 2,5 centimetri sau chiar mai mult. Nu există legi fizice care să împiedice formarea acestor fulgi de zăpadă, dar cea mai mică schimbare în condiţiile de mediu poate face ca fulgii să iasă diformi. Totuşi, în 2006, savanţii de laNASA au găsit că aceste cristale de zăpadă pot ajunge în Ontario, Canada şi la dimensiuni de 1,5 centimetri şi nu toţi sînt diformi.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load