COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un experiment cu monede a demonstrat că este imposibil să vedem lumea obiectiv

Un experiment cu monede a demonstrat că este imposibil să vedem lumea obiectiv

Oamenii nu pot vedea lumea în mod obiectiv, a demonstrat experimentul cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins.


După efectuarea unei serii de experimente cu folosirea unei grafice computerizate complexe și "monede" tăiate cu laser, o echipă de oameni de știință a descoperit că oamenii practic nu sunt capabili să separe adevăratul tip de obiect de percepția sa subiectivă.


"În filosofie, problema influenței propriului punct de vedere asupra percepției a fost discutată de secole", a declarat autorul principal al studiului, Chaz Firestone.Cînd oamenii se uită la obiecte, creierul le identifică combinînd informațiile vizuale cu reprezentări înrădăcinate și cunoștințe despre lume. De exemplu, dacă luați o monedă rotundă și o înclinați de la dvs., ochii văd un oval sau o elipsă, iar creierul "te impune" să consideri subiectul rotund. Filosofi deja de mult timp se întreabă dacă este posibil de separat ceea ce obiectul reprezintă cu adevărat (cerc), de ceea ce percep ochii noștri (oval) — cu alte cuvinte, dacă este posibilă o viziune "obiectivă".


Pentru a obține un răspuns la această întrebare, echipa a făcut un "experiment filozofic". Subiecților le-au fost prezentate de nouă ori o pereche de monede, dintre care una era ovală, cealaltă rotundă. Participanții la experiment au trebuit să aleagă ovalul adevărat. Nu a fost ușor. Cînd oamenii se uitau la pereche, în care erau monede rotunde înclinate, timpul de răspuns a crescut semnificativ, indiferent dacă monedele staționau sau erau în mișcare, indiferent dacă erau afișate pe ecranul computerului sau în realitate.


"Acest rezultat ne-a surprins. Noi ne-am așteptat ca "obiectivitatea" să suprime complet orice influență a punctului de vedere al subiectului", a spus Firestone. "Acesta este un exemplu perfect al modului în care ideile din filosofie pot influența știința minții și a creierului".


"Abordarea noastră subiectivă față de lume rămîne cu noi. Chiar și atunci cînd încercăm să percepem lumea așa cum este cu adevărat, nu putem renunța complet la viziunea noastră", a adăugat autorul principal Jorge Morales.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load