COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un experiment cu bomboane a explicat misterul apariției pădurilor de piatră

Vîrfurile ascuțite ca lama a pădurilor de piatră se pot forma în condiții destul de simple, a arătat un experiment al oamenilor de știință americani.


Rezultatele studiului sînt publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, rapoarte pe scurt despre ele Live Science.


Folosind acadele, cercetătorii au descoperit că în apa stătătoare, formele cilindrice pe măsură ce se dizolvă se transforma în vîrfuri. Acest fenomen ar putea explica de ce vîrfurile de piatră ascuțite se găsesc acolo unde predomină o rasă ușor solubilă de calcar. Printre exemple se numără Pădurea de piatră sau Shilin, în Kunming, China, vîrfurile din parcul Național Tsingy de Bemaraha din Madagascar și vîrfurile Gunung Mulu din Malaezia.


"Am găsit cea mai simplă rețetă cum să creăm unul dintre aceste vîrfuri", a declarat Lyft Ristrof, fizician și matematician la Universitatea din New York, care a condus studiul. Ristrof și echipa sa au făcut o bomboană în formă de cilindru cu vîrf sub formă de cupolă, au pus bomboana în poziție verticală într-un recipient de apă și i-au dat voie să se dizolve. S-ar putea presupune că bomboana se va comprima, păstrîndu-și forma originală, dar acest lucru nu s-a întîmplat: bomboana s-a transformat într-un vîrf de cel puțin 10 ori mai subțire decît părul omului. "Aceste structuri frumoase s-au creat singure", a remarcat Ristrof.


Potrivit lui, pe măsură ce bomboanele dizolvă, apa de lîngă ea se saturează cu zahăr și coboară în jos. Astfel, bomboana se transformă treptat într-un punct. El a menționat că calcarul și alte roci solubile după compoziție sînt mai complexe decît zahărul, deci există probabil și alți factori care ajută la formarea pădurilor de piatră. Un rol îl joacă și compoziția chimică a rocilor, depunerile libere și vînturile, dar procesul de bază este explicat anume de experimentul cu bomboanele, care poate fi realizat chiar și acasă în bucătărie.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load