TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Un cîine ciobănesc care a surzit a învățat limbajul semnelor și acum poate lucra din nou

Un cîine ciobănesc care a ajuns la o asociație de protecția animaelor pentru că și-a pierdut auzul și nu a mai putut să lucreze la stînă a învățat o formă de limbaj al semnelor care îi permite „să se întoarcă la locul de muncă pe care îl iubea”.

Peggy, o cățea din rasa colie, a fost adoptată în 2018 de o angajată a asociației, al cărei soț este cioban în Norfolk, Anglia. Împreună au început „lungul proces” de a o învăța pe Peggy să aibă grijă de turmă, urmărind semne făcute cu mîinile în locul comenzilor vocale.

Peggy, în vîrstă de 10 ani, lucrează acum cu jumătate de normă la stînă, împreună cu ceilalți doi cîini ai cuplului.

Peggy era un „cîine ciobanesc foarte eficient”, dar a ajuns la asociație pentru că își pierduse auzul pe cînd avea 8 ani. Chloe Shorten, o angajată, s-a atașat de ea și și-a propus să facă orice pentru a-i oferi o nouă șansă. A luat-o pe Peggy acasă și i-a făcut cunoștință cu cei doi ciobănești pe care îi avea deja soțul ei.

„Știam că Peggy dorea să lucreze, așa că am început lungul proces de a o învăța cum să aibă grijă de turmă și să lucreze cu un cioban fără comenzi vocale. Am folosit în mod repetat un anumit gest pînă a înțeles ce voiam să-i transmitem”, a spus Chloe.


Cu ajutorul unui dresor, Peggy a ajuns să înțeleagă mai multe semne făcute cu mîna și limbajul corpului.

Procesul a durat ceva timp, spune Chloe Shorten, însă Peggy înțelege acum și că este foarte iubită de familia care a adoptat-o, dar și cînd este lăudată pentru munca depusă. De exemplu, degetul mare ridicat înseamnă „fată bună”, iar Peggy dă bucuroasă din coadă cînd îl vede.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load