COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un cercetător a avertizat despre consecințele topirii pămîntului în nordul Rusiei

Un cercetător a avertizat despre consecințele topirii pămîntului în nordul Rusiei

Topirea pămîntului înghețat în emisfera nordică datorită încălzirii climei poate duce la distrugerea temeliilor clădirilor și digurilor. Cu această problemă se pot confrunta și teritoriile de pe partea europeană a Rusiei, informează RIA "Novosti".


Potrivit directorului Școlii superioare de inginerie SAFU din regiunea Arhanghelsk, Serghei Aksenov, "amenințarea încălzirii părții continentale amenință nesemnificativ, dacă vorbim despre regiunea Arhanghelsk. Cu toate acestea, de exemplu, în Nenețk, unde se întîlnesc pămînturi înghețate, există un sat Amderma, cel mai îndepărtat punct, există și un aeroport. Problema este că atunci cînd se topește permafrostul încep să se prăbușească țărmurile, iar clădirile situate pe mal, treptat, alunecă în mare".


Expertul a menționat că, atunci cînd pămîntul se topește, scade și capacitatea sa portantă, iar structurile ridicate pe permafrost capătă crăpături și deformări, apare amenințarea de a se prăbuși.El a subliniat că tehnologiile orientate spre rezolvarea acestor probleme sînt dezvoltate în diferite țări. De exemplu, atât în Rusia, cât și în China au început să utilizeze dispozitive de răcire sezoniere pentru răcirea pămîntului înghețat în cazul construcției de clădiri, căi ferate și drumuri.


Potrivit Serviciului pentru controlul schimbărilor climatice al Programului "Copernic", în anumite regiuni, temperatura în luna mai a depășit norma cu 10 grade. Iarna pe întreg teritoriul țării, de asemenea, a fost anormal de caldă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load