Criza energetică stiri: 1772
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

Un bărbat a descoperit o comoară dar a fost nevoit să țină totul în secret timp de 2 ani

11 mar. 05:00   Ştiinţă şi IT
2097 0

Un istoric olandez a găsit o comoară medievală veche de peste 1.000 de ani, cu ajutorul unui detector de metale. Tezaurul conține cercei și brățări de aur, și 39 de monede.

Lorenzo Ruijter a descoperit comoara în 2021, în micul oraș Hoogwoud din nordul țării, cu ajutorul unui detector de metale.

„A fost un sentiment deosebit să descopăr ceva atît de valoros, nici nu-l pot descrie. Nu mă așteptam să găsesc vreodată așa ceva”, a spus istoricul, care a mărturisit că de la 10 ani caută comori. A fost însă nevoit să păstreze secretul descoperirii lui timp de 2 ani.

Motivul: experții de la Muzeul Național al Antichităților au avut nevoie de timp pentru a curăța, investiga și data obiectele din comoară. Au descoperit că cea mai recentă dintre monede datează din anul 1250, cu aproximație, așa că bănuiesc că atunci a fost îngropată comoara. Bijuteriile sînt cu 200 de ani mai vechi, potrivit reprezentanților muzeului. „Bijuteriile de aur din acea perioadă sînt extrem de rare în Olanda”, a precizat muzeul într-un comunicat.

Nu se știe exact de ce a fost îngropată comoara, dar la jumătatea secolului al 13-lea a avut loc un război între două regiuni olandeze, iar Hoogwoud a fost epicentrul luptelor. Ruijter crede că e posibil ca o persoană puternică a vremii să fi îngropat obiectele, petnru a le proteja și pentru a le scoate din ascunzătoare în vremuri mai sigure. Avînd în vedere importanța sa arheologică, comoara a fost împrumutată muzeului, care o va expune, dar va rămîne oficial în proprietatea lui Lorenzo Ruijter.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий