Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Un aisberg desprins de Antarctica s-a topit complet în călătoria spre Atlanticul de Sud

23 ian. 20:00   Ştiinţă şi IT
1983

La apogeul topirii sale, aisbergul A68 a eliberat peste 1,5 miliarde de tone de apă dulce în ocean în fiecare zi. Potrivit BBC, este o cantitate de 150 de ori mai mare decît cea folosită zilnic de toți cetățenii Regatului Unit, transmite Digi24.

A68 a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, cel mai mare aisberg din lume. Acoperea o suprafață de aproape 6 000 km² cînd s-a desprins din Antarctica în 2017. Dar, pînă la începutul lui 2021, a dispărut. Un trilion de tone de gheață s-au topit.

Cercetătorii sînt în prezent preocupați să încerce să evalueze impactul pe care A68 l-a avut asupra mediului.

O echipă condusă de cercetători de la Universitatea Leeds a analizat toate datele satelitare pentru a calcula dimensiunile în schimbare ale gigantului pe măsură ce acesta a „călătorit” din Antarctica pînă în Atlanticul de Sud.

Cercetătorii au putut să evalueze ratele de topire diferite pe parcursul existenței de trei ani și jumătate a megabergului.


Una dintre perioadele cheie, evident, a fost spre sfîrșit, cînd A68 s-a apropiat de zonele cu climă caldă ale Teritoriului Britanic de peste mări din Georgia de Sud.

O perioadă a existat teama că blocul uriaș s-ar putea bloca în zonele puțin adînci din jur și ar putea să blocheze rutele de hrănire a milioane de pinguini, foci și balene.

Dar nu s-a întîmplat asta niciodată, pentru că A68 a pierdut suficient de multă gheață pentru a rămîne pe linia de plutire.

„Se pare că a atins pentru scurt timp platforma continentală, dar nu a rămas blocat în pămînt”, a declarat Anne Braakmann-Folgmann pentru BBC.

Pînă în aprilie 2021, A68 s-a spart în nenumărate fragmente mici care nu au mai putut fi urmărite. Dar impactul său asupra ecosistemului va fi de durată.

Aisbergurile gigantice au o influență considerabilă peste tot unde ajung. Aporturile lor de apă dulce vor modifica curenții locali. Și tot fierul, alte minerale și chiar materia organică colectate de-a lungul existenței lor și eliberate ulterior în ocean vor modifica producția biologică.

British Antarctic Survey a reușit să plaseze niște planoare robotizate în apropierea lui A68, pentru a monitoriza modificările.

Datele preluate de la aceste instrumente, care încă nu au fost analizate în amănunt, au dezvăluit totuși cîteva caracteristici interesante, a spus oceanograful Geraint Tarling.

„Credem că există un semnal foarte puternic că flora speciilor de fitoplancton din jurul A68 s-a schimbat”, a spus el pentru BBC News.

Detalii despre A68 și impactul pe care l-a avut au fost incluse într-o lucrare publicată în revista Remote Sensing of Environment.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав