Uimitor – Aceste păsări de pradă dau foc în mod intenționat pădurilor (FOTO)

Uimitor – Aceste păsări de pradă dau foc în mod intenționat pădurilor (FOTO)

Cercetătorii au dovezi preliminare care indică faptul că anumite păsări australiene răspîndesc incendiile pentru a-și forța prada să iasă din zonele cu mult frunziș, greu accesibil pentru ele.


Șoimul brun și zmeul negru vînează în mod regulat la marginea incendiilor, iar prin declanșarea lor, ajung mult mai ușor la broaște, șopîrle și șerpi.


„Incendiul nu este amplificat sau produs accidental. Nu este gratuit. Există un scop. Există intenția de supraviețuire – dacă nu ajung la hrană aceste păsări vor muri de foame”, a declarat Bob Gosford, responsabil cu această investigație, pentru cotidianul washington post.


Doctorul și activistul indigen Phillip Waipuldanya Roberts nota în anul 1964 faptul că a observat cum o pasăre care ținea în cioc un pai care fumega a dorit să provoace un astfel de incediu: „Am văzut un șoim cum a luat un băț din focul nostru și l-a aruncat la cîțiva metri mai departe în iarba uscată. Apoi s-a așezat într-un copac și aștepta. Di fericire am mers și am oprit noi declanșarea focului”.


Din 1997 pînă în 2011, aproximativ 18% din cei 930.000 de km pătrați ai savanei din Australia au fost afectate de incendii violente în fiecare an. Cîte dintre aceste catastrofe au fost provocate de natură și cîte de aceste păsări nu se cunoaște cu exactitate…Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load