Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Trei astronauți au ajuns la bordul stației spațiale Tiangong

11 iun. 2022,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2429 0

Trei astronauți chinezi au ajuns recent la bordul stației spațiale Tiangong, conform unei declarații a Agenției Spațiale pentru Zborurile Umane, cel mai recent pas al chinezilor în dorința lor de a deveni o putere spațială majoră.

Cei trei au pornit la drum într-o rachetă Long March-2F la 02:44 GMT din centrul de lansare Jiuquan din deșertul Gobi, nord-vestul Chinei, a raportat postul de stat CCTV.

Echipa este însărcinată cu „finalizarea ansamblării și construirea stației spațiale pe orbită”, precum și „punerea în funcțiune a echipamentelor” și efectuarea de experimente științifice, a transmis CGTN, administrată de stat.

Cei trei astronauți au intrat în modulul central al stației Tiangong în jurul orei 12:50 GMT, a anunțat China Manned Space Agency – CMSA. Călătoria a durat aproximativ „șapte ore de zbor”, a informat CCTV.

„Palatul Ceresc”, stația spațială a Chinei


Tiangong sau „Palatul Ceresc” ar trebui să devină complet operațional pînă la finele acestui an. China și-a promovat masiv programul spațial, deja putînd vedea roverul chinez pe Lună sau încercînd să trimită sonde pe Marte.

Echipajul de pe Shenzhou-14 este condus de pilotul Chen Dong în vîrstă de 43 de ani. Principala provocare a echipajului va fi aceea de a conecta cele două module de tip laborator de corpul principal al stației, indică Science Alert.

Dong, alături de colegii Liu Yang și Cai Xuzhe va deveni cel de-al doilea echipaj care să petreacă șase luni la bordul Tiangong după ultima întoarcere pe Pămînt din aprilie, în urma a 183 de zile petrecute în spațiu.

A doua cea mai mare economie a lumii are ambiții spațiale

A doua cea mai mare economie a lumii a investit miliarde în programul său spațial militar, în speranța de a avea o stație spațială cu echipaj permanent pînă în 2022 și, în cele din urmă, de a trimite oameni pe Lună.

Țara a făcut pași mari încercînd să ajungă din urmă Statele Unite și Rusia, ai căror astronauți și cosmonauți au zeci de ani de experiență în explorarea spațiului. Dar, sub conducerea președintelui chinez Xi Jinping, planurile țării pentru mult doritul „vis spațial” au fost puse în așteptare.

Alături de stația spațială, China mai intenționează să construiască și o bază pe Lună. China a fost exclusă de pe Stația Spațială Internațională în 2011, atunci cînd Statele Unite a interzis NASA să mai întrețină relații cu statul chinez. În vreme de China nu intenționează să folosească proiectul spațial pentru cooperare, așa cum este cazul cu SSI, spune totuși că este deschisă la cooperări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?