Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Titan, cel mai mare satelit natural al lui Saturn, nefiresc de asemănător cu Pămîntul în noi imagini de la Webb

14 dec. 2022,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2034 0

Titan, cel mai mare satelit natural al planetei Saturn, are o atmosferă densă și cețoasă, singurul satelit natural din Sistemul Solar cu așa ceva, astfel că este aproape imposibil de observat din exterior.

Oamenii de știință suspectează că metan lichid și alte hidrocarburi curg pe suprafața lui Titan și formează rîuri și lacuri separate de „teren neobișnuit de similar cu cel de pe Pămînt”. Totuși, observațiile s-au dovedit extrem de dificile pînă acum.

Mulțumită uimitorului Telescop Spațial James Webb de la NASA, Titan a putut fi observat mai bine ca niciodată!

Folosind instrumentul Near-Infrared Camera (NIRCam) atașat la Telescopul Webb, cercetătorii au surprins noi imagini fascinante cu cei doi nori masivi de metan ai lui Titan, astfel oferind o priveliște pe cinste, dincolo de ceața densă a satelitului natural.

„La prima vedere, este pur și simplu extraordinar!”


„La prima vedere, este pur și simplu extraordinar! Cred că vedem un nor”, a scris Sebastien Rodriguez, astronom și membru al echipei de cercetare de la Universite Paris Cité, într-un email adresat colegilor săi, potrivit unui comunicat de presă.

Observațiile au dat deja roade, ajutînd oamenii de știință să demonstrează că presupunerile despre cel mai mare satelit natural al lui Saturn sînt adevărate. Spre exemplu, analizele făcute cu ajutorul fotografiilor de la NIRCam confirmă o veche suspiciune a cercetătorilor, conform căreia norii lui Titan sînt formați în emisfera nordică în timpul perioadelor de încălzire cauzate de Soare.

Totuși, asta nu e tot! Echipa a cerut imediat ajutor din partea Observatorului Keck din Hawaii, care a reușit să efectueze observații cruciale doar două zile mai tîrziu.

De ce este Titan singurul satelit natural cu atmosferă?

„Ne temeam că norii vor dispărea pînă cînd aveam să observăm Titan două zile mai tîrziu cu ajutorul Observatorului Keck. Însă, spre încîntarea noastră, norii erau în aceleași poziții, arătînd de parcă și-au schimbat forma”, a explicat Imke de Pater, astronomul care a coordonat observațiile cu Keck.

Astfel, oamenii de știință au reușit să obțină o privire mai clară asupra straturilor din atmosfera lui Titan, precum și suprafeței de sub aceasta.

Pe scurt, aceste observații sînt pași esențiali în procesul de îmbunătățire a înțelegerii noastre cu privire la climatul neobișnuit de pe Titan. În cele din urmă, cercetătorii încearcă să înțeleagă de ce este singurul satelit natural din Sistemul Solar cu o atmosferă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?