Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Telescopul James Webb a descoperit o planetă cu atmosferă

6 mai. 2023,, 03:00   Ştiinţă şi IT
3302 0

Planeta GJ 486b este relativ aproape de sistemul nostru Solar, la doar 26 de ani lumină distanță, în constelația Fecioară. Este acoperită cu un nor de vapori de apă de origine necunoscută.


În ciuda faptului că planeta este aproape de steaua sa și are o temperatură arzătoare de aproximativ 426°, pe ea există semne de vapori de apă— un indiciu că lumea extraterestră ar putea avea atmosferă.


"Vaporii de apă din atmosferă pe o planetă stîncoasă fierbinte vor fi o descoperire importantă în știința exoplanetelor", a declarat Kevin Stevenson, cercetător principal la laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins.


Pe exoplanete gazoase au fost deja observați norii de apă, dar niciodată pe planete precum Pămîntul, Marte, Mercur și Venus.


Cu toate acestea, în mod surprinzător, există și o altă posibilă explicație a prezenței vaporilor, pe lîngă existența atmosferei. Ea constă în faptul că apa provine din stratul exterior al celui mai apropiat de planetă pitic roșu— mai rece decît Soarele — și nicicum de pe planetă. Oamenii de știință vor avea nevoie de mai multe observații pentru a determina dacă o exoplanetă are într-adevăr o atmosferă și cîtă apă există în ea.



Chiar și pe Soare, uneori pot fi văzuți vapori de apă. Ei se acumulează în anumite zone - pete solare - deoarece aceste zone sînt mult mai reci în comparație cu suprafața stelei. Avînd în vedere că steaua exoplanetei nou descoperite este mult mai rece decît Soarele, cercetătorii spun că mult mai probabil este faptul că vaporii de apă sînt concentrați în petele stelare.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?