X 
Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

Telescopul Hubble a fotografiat „ochiul” unei galaxii care privește din spațiul îndepărtat

23 mar. 2022,, 06:00   Ştiinţă şi IT
2094 0

Telescopul Hubble a surprins în mod clar inima unei galaxii îndepărtate, structurată similar cu Calea Lactee.

Noua imagine surprinsă de telescopul Hubble arată „ochiul” unei galaxii numită NGC 1097, care se află la 48 de milioane de ani-lumină depărtare de Pămînt. NGC 1097 este o galaxie spirală barată, fapt ce o plasează în aceeași categorie cu Calea Lactee.

„Această imagine dezvăluie complexitatea rețelei de stele și praf din centrul lui NGC 1097, cu firele lungi de praf evidențiate într-o nuanță de roșu închis”, au spus oficiali de la Agenția Spațială Europeană (ESA), care este partener în proiectul Telescopului Spațial Hubble, potrivit Space.com.

Cum a fost creată imaginea de la telescopul Hubble?

Două instrumente de la bordul Hubble au contribuit la vizualizarea de înaltă definiție: Wide Field Camera 3 și Advanced Camera for Surveys. (Al doilea instrument tocmai a sărbătorit 20 de ani în spațiu după instalarea din timpul unei misiuni din 2002.)


Noua imagine uimitoare se bazează pe capacitatea avută de telescopul Hubble de a vedea atît în spectrul vizual, cît și în cel infraroșu (care înregistrează căldura).

Cele două camere sînt fiecare optimizate pentru un set specific de lungimi de undă, iar imaginea a fost compusă „folosind șapte filtre diferite în total” pentru instrumente, au explicat oficialii ESA. Imaginea este apoi colorată în lungimi de undă vizuale pentru difuzare publică.

Ce au arătat alte observații cu NGC 1097?

Alte observații cu NGC 1097, de exemplu, le-au permis astronomilor să evalueze puterea găurii sale negre. În 2015, de exemplu, urmărirea mișcărilor a două tipuri de gaze moleculare din jurul centrului galactic i-a ajutat pe cercetători să estimeze că gaura neagră a galaxiei are masa de 140 de milioane de sori. În comparație, Calea Lactee are doar aproximativ 4 milioane de sori.

Telescopul spațial James Webb, lansat la finalul anului 2021, va face în curînd propriile observări cu privire la galaxii, pentru a afla mai multe despre structura și evoluția acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?