TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile
- Limba rusă în Moldova stiri:
- OMG și vaccinurile stiri:
- Coronavirus stiri:
- Puterea stiri:
- Preşedintele stiri:
- Noi condiții de plecare peste hotare stiri:
- Știrile Chișinăului actualizat
- Problema deşeurilor stiri:
- Prețurile la carburanți stiri:
- Percheziții și rețineri stiri:
- Furtul miliardului stiri:
- Incendii stiri:
- Rețele de socializare stiri:
- Alegeri în Moldova stiri:
- Acțiuni de protest stiri:
- Evenimente în Belarus stiri:
- Conflictul din Nagorno-Karabah stiri:
- Patimi în jurul Stadionului Republican stiri:
- Soarta lui Plahotniuc stiri:
- ONG Moldova stiri:
- Sărbătorile de iarnă stiri:
- Diaspora stiri:
- Transnistria stiri:
- Pregătirea pentru revoluția colorată stiri:
- Cazul Orizont stiri:
- Evenimente în Kîrgîzstan stiri:
- Cazul Platon stiri:
- Aeroportul Chișinău. Coliziuni stiri:
- Consecinţele intemperiei stiri:
- Frumusețile Moldovei stiri:
- Cazul Șor stiri:
- Sănătatea copiilor stiri:
- Internetul și copiii stiri:
- Cazul Filat stiri:
- Cazul Carinei Țurcan stiri:
- Cutremure stiri:
- Cursa înarmării stiri:
- Brand autohton stiri:
- Cazul Braguța stiri:
- Tăierea arborilor stiri:
- Unionism VS Statalitate stiri:
- Cazul Duty Free stiri:
- Închiderea școlilor stiri:
- Ucraina - Rusia: Cronică a confruntării stiri:
- Parcările cu plată stiri:
- Dosarul Chirtoacă stiri:
- Migranții în Europa stiri:
- Alegeri în SUA stiri:
- Obiectiv european stiri:
- Sandu vs Șor stiri:
- Știri vesele stiri:
- Scandal diplomatic stiri:
- Explozia din capitală stiri:
- Cazul Roșca stiri:
- Eurovision stiri:
- Cazul Tranga stiri:
- Dosarul gărilor auto stiri:
- Air Moldova în faţa unei noi schimbări stiri:
- Știri Bălți stiri:
- Știri Taraclia stiri:
- Știri Rîșcani stiri:
- Știri Comrat stiri:
- Aminitiri din Copilărie stiri:
26 ian. 10:01 În SUA a fost aplicată tehnica de suprimare a ”revoluțiilor oranj”, testată pentru prima dată de Voronin în a.2009 25 ian. 20:15 Cum încearcă conducerea BNM să justifice transferul banilor noștri peste hotare 25 ian. 18:20 Dosarul Laundromat: sute de milioane de dolari au rămas în Moldova 23 ian. 10:00 Maxim Chisnicean: În Moldova astăzi poți filma un film, principalul e să nu-ți fie frică să riști în drumul spre realizarea viselor 22 ian. 08:00 O capcană pentru președintă 21 ian. 18:00 Anti-landromat: Noile amenzi ajung la milioane de euro 20 ian. 18:55 Ne salvează, sau ne folosesc pe post de cobai? 19 ian. 21:20 În Moldova există politicieni care meditează asupra acestor probleme? 18 ian. 17:58 Cum au fost îngropați dealerul de droguri George Floyd și veteranul FAA SUA Ashley Babbitt 16 ian. 20:01 Desenele animate-s un lucru serios 15 ian. 18:01 Resetare, materiale compromițătoare și magistrala moldo-ucraineană. Cum Maia Sandu a mers la Kyiv 14 ian. 19:51 Soarta maidanezilor: pedeapsă capitală sau detenție pe viață 13 ian. 17:58 Finalul epocii. Sistemul occidental a început să se auto-devoreze. Privire din America 12 ian. 09:00 Ambasadorul Ucrainei în Moldova: Relațiile dintre țările noastre sînt "condamnate" să fie de bună vecinătate 11 ian. 18:08 Atacul terorist împotriva lui Soleimani - încălcarea dreptului internațional și a Cartei ONU 7 ian. 15:38 Crăciunul cui este corect? 6 ian. 13:01 "Războiul" pentru serviciile speciale: Cine va controla SIS-ul? 5 ian. 18:00 Anul Taurului Alb. Moldova și lumea în 2021. Partea a II-a 4 ian. 18:04 Anul Bivolului Alb. Moldova și lumea în 2021. Partea I 31 dec. 2020,, 10:00 Anul realității COVID
Telescopul Arecibo, folosit pentru a căuta semne ale vieții extraterestre, s-a prăbușit

Un radiotelescop de mari dimensiuni aparţinând Observatorului Arecibo din Puerto Rico - unul dintre cele mai mari instrumente de acest fel din lume - s-a prăbuşit marţi după ce a suferit avarii importante în luna august, încheind astfel o istorie de 57 de ani de descoperiri astronomice, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Platforma deteriorată a acestui telescop de 900 de tone, suspendată cu cabluri la o înălţime de 137 de metri deasupra unui bol reflectorizant cu un diametru de 305 metri, s-a prăbuşit marţi dimineaţă, a precizat Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă din Statele Unite. Nu au fost înregistrate persoane rănite.
Telescopul - care capta unde radio din spaţiu - a fost utilizat de oameni de ştiinţă din diverse zone de pe Pământ pentru a căuta posibile semne ale vieţii extraterestre, a studia planete îndepărtate şi a identifica asteroizi potenţial periculoşi. Telescopul Arecibo a devenit faimos după ce a devenit fundalul în care fost filmate câteva scene cheie din „GoldenEye”, o peliculă din seria cinematografică „James Bond”, lansată în 1995, cu Pierce Brosnan în rolul principal.
Acelaşi telescop a apărut şi în filmul „Contact”, în care o specialistă în astronomie, interpretată de Jodie Foster, folosea instrumentul din Arecibo pentru a căuta semnale ce ar putea fi emise de fiinţe extraterestre.
Două cabluri care susţineau discul reflectorizant s-au rupt în luna august, provocând pagube şi forţând autorităţile să închidă observatorul, în timp ce mai multe companii de inginerie contractate de Universitatea Central Florida, care administrează observatorul, au studiat modalităţi de remediere a pagubelor.
În noiembrie, analizele tehnice au determinat NSF şi universitatea americană să ajungă la concluzia că eforturile de reparare a acestei structuri ar fi prea periculoase şi că aceasta trebuie demolată.
NSF a precizat că, potrivit concluziilor preliminarii, secţiunile superioare ale tuturor celor trei stâlpi de susţinere ai telescopului s-au prăbuşit, iar, odată cu platforma telescopului, au căzut de asemenea şi cablurile de susţinere.
Observatorul include şi alte instrumente ştiinţifice precum un telescop cu un diametru de 12 metri utilizat pentru cercetări în domeniul radioastronomiei şi o unitate care studiază straturile superioare ale atmosferei şi ionosfera. Centrul de învăţare al observatorului, situat în vecinătatea telescopului, a suferit avarii semnificative în urma prăbuşirii cablurilor, a mai precizat NSF.
„Suntem întristaţi de situaţie, dar recunoscători că nu a fost nimeni rănit”, a spus directorul NSF, Sethuraman Panchanathan, într-un comunicat. „Ne axăm acum pe evaluarea pagubelor, identificarea unor modalităţi de a restabili activitatea în cadrul altor secţiuni ale observatorului şi de a continua să susţinem comunitatea ştiinţifică şi locuitorii Puerto Rico”, a adăugat el.
NSF a mai precizat că va autoriza universitatea americană să plătească în continuare angajaţii Arecibo şi să elaboreze un plan care să permită continuarea cercetărilor în cadrul observatorului. Agenţia a mai precizat că nu a determinat cauza desprinderii cablurilor, incident petrecut în august.
Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter
- Cuvinte cheietelescop
- FeedbackContactează redacția | Adresează întrebarea
- Cele mai comentate | TOP | Citește toate știrile | ABONEAZĂ-TE
Victoriabank îți face viața mai ușoară cu serviciul E-PIN Achită cu cardurile din colecția GAMA și primește până la 10% cashback Președintele MAIB, Serghei Cebotari, își încheie activitatea Abdominoplastia - înțelege mai bine care sunt avantajele, dar și riscurile acestei intervenții Sărbătorile au trecut și au lăsat o gaură în buget? Cum poți salva situația
- 10:36 Avertizare de călătorie în Bulgaria
- 10:30 Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 26 ianuarie 2021
- 10:16 Expertul Dionis Cenușă, despre noii membri CSS, numiți de Maia Sandu: Nu ridică deloc standardele, ci le coboară
- 10:13 Vox-Populi: Sandu și Dodon, lideri la capitolul încrederea cetățenilor
- 10:06 Ce partide ar ajunge în Parlament dacă duminica viitoare ar avea lor alegeri anticipate
- 10:01 În SUA a fost aplicată tehnica de suprimare a ”revoluțiilor oranj”, testată pentru prima dată de Voronin în a.2009
Sondaj Toate

Comentariile (0)
Adăugaţi Comentul