Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Sute de pui de broască ţestoasă gigantică asiatică, eliberaţi în fluviul Mekong

26 mai. 03:00   Ştiinţă şi IT
1253

Mai multe sute de pui de broască ţestoasă gigantică asiatică au fost eliberaţi luni în fluviul Mekong din Cambodgia pentru a sărbători Ziua internaţională a speciei Pelochelys cantorii.

Victimă a braconajului şi a colectării ilegale de ouă pentru alimentaţia umană, această specie, cunoscută şi sub numele de broască ţestoasă de Cantor cu carapace moale, se află pe lista vieţuitoarelor "în pericol critic de extincţie", potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).

ONG-ul american Wildlife Conservatory Society (WCS) a coordonat eliberarea celor 580 de pui, care, dacă vor ajunge la vîrsta adultă, vor atinge o lungime de doi metri şi o greutate de peste 100 de kilograme.

Călugări cambodgieni au binecuvîntat puii de broască ţestoasă înainte ca mai mulţi localnici şi reprezentanţi ai unor asociaţii de mediu să îi elibereze în apele tulburi ale fluviului Mekong.

Ţestoasa gigantică de Cantor îşi petrece aproximativ 95% din viaţă rămînînd îngropată în aluviuni şi nemişcată, lăsîndu-şi doar ochii şi vîrful ciocului deasupra nisipului. Ea iese la suprafaţă doar de două ori pe zi pentru a respira.

Această specie a dispărut în mare parte din Vietnam şi Thailanda. În Cambodgia, cîteva exemplare au reapărut începînd din 2007.

De atunci, "progrese semnificative" au fost obţinute în regatul asiatic pentru protejarea acestei specii, deşi mai multe eforturi sînt în continuare necesare, a declarat într-un comunicat de presă Ken Sereyrotha, directorul programului naţional desfăşurat de WCS Cambodgia.

Autorităţile cambodgiene şi WCS au implementat un program comunitar de protejarea a cuiburilor, care a permis recuperarea a peste 2.000 de ouă în acest an.

"Toate părţile participante trebuie să îşi continue eforturile privind conservarea speciilor ameninţate, iar cei care fac în continuare comerţ cu ele se expun riscului unor cercetări judiciare", a declarat Ouk Vibol, directorul departamentului de pescuit din Cambodgia.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав