X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Super-vedere. Unii văd cu 99 de milioane de nuanțe mai mult

4 iul. 04:00   Ştiinţă şi IT
919

Potrivit cercetătorilor, aproximativ o treime din păsări și plante arată de fapt diferit decît ne putem imagina. Oamenii nu pot face distincția între culorile lor reale, transmite ria.ru.

chii omului au doar trei tipuri de conuri - celule sensibile la lumină retinei, păsările au patru tipuri de conuri. Păsările pot distinge lumina ultravioletă și combinațiile acestei UV lumini cu alte culori. Pe vremuri o astfel de superputere a fost posedată de toți strămoșii noștri, acum doar unii din noi o mai pot folosi.

Dacă comparăm capacitățile vederii păsărilor și a omul, venim la concluzia că sîntem orbi, incapabili să recunoaștem adevăratele culori treimei plantelor cu care se hrănesc unele păsări. La această concluzie au ajuns biologii americani și canadieni care au studiat comportamentul colibri Selasphorus platycercus.

După cum sa dovedit, colibele definesc cu exactitate nu numai cele trei părți principale ale spectrului vizibil — albastru, roșu și verde — ci și ultravioletul pe care omul nu este în stare să vădă. Toate acestea se datorează celor patru tipuri de receptori - așa-numitele conuri- din retină. Oamenii sînt sensibili la doar trei din ele: roșu, albastru și verde.

De asemenea, păsările disting culori mixte - de exemplu, combinația verdelui cu ultraviolet.


De asemenea, strămoșii noștri aveau patru tipuri de conuri, datorită acestui fapt ei vedeau culori mai intense, sugerează cercetătorii, transmite ria.ru. Urmele super-vederii erau găsite în genomul omului. Este vorba despre secțiunile ADN responsabile pentru opsine – receptorii din conuri. Doar trei astfel de receptori au mai rămas la omul contemporan. Acestea sunt sensibile la undele lungi (roșii), medii (verzi) și cele scurte (violete, albaștri) ale gamei optice. Toate nuanțele percepute de către om sunt rezultatul sintezei lor.

Pînă în prezent, sensibilitatea receptorilor omului la verde și roșu puțin diferă, iar genele care le codifică sînt adiacente cromozomului X. Aceasta explică prevalența orbirii de culoare - daltonismul - printre bărbați, pentru că au doar un cromozom X. Deformarea acestor gene duce la imposibilitatea de a distinge nuanțele roșii și verzi.

La femei o astfel de mutație poate duce la formarea a patrului con – sensibil la lumină cu lungimea undei între roșu și galben.
Potrivit experților de la Universitatea California din San Diego (SUA), doar 2-3% dintre femei au acest mutogen. Cercetătorii britanici consideră că procentajul ajunge aproximativ la 12%.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав