TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Studiu: Săptămînal în corpul unui om ajung 5 grame de plastic, cît un card de credit

Studiu: Săptămînal în corpul unui om ajung 5 grame de plastic, cît un card de credit

În fiecare săptămînă în corpul unui pămîntean ajung 5 grame de plastic, echivalentul unui card de credit, arată un studiu WWF International, citat de Reuters.

Bucăți microscopice de plastic au fost descoperite în cele mai îndepărtate locuri de pe planetă, din adîncurile oceanului pînă la gheața arctică. Un alt loc în care apare plasticul este în interiorul corpurilor umane Oamenii respiră bucățele microscopice de plastic și mănîncă și beau apă care conține plastic, în fiecare zi.


Plasticul nu este biodegradabil. În schimb, se descompune în bucăți din ce în ce mai mici și, în cele din urmă, se răspîndește peste tot, inclusiv în lanțul alimentar. Bucățelele au dimensiuni mai mici decît semințele de susan.

Deși zeci de rapoarte au fost publicate pe tema microplasticului, comunitatea științifică se află abia la începtul cercetărilor pe această temă.

Oamenii ar putea ingera echivalentul unui card de credit din plastic pe săptămînă, a concluzionat un studiu recent realizat de WWF International, în principal în apa potabilă, dar și prin surse precum crustacee, care tind să fie consumate întregi, astfel încît plasticul din sistemele lor digestive este, de asemenea, consumat. Și mierea este un aliment care conține plastic în cantități mai mari.

În aceste condiții, oamenii ajung să consume în fiecare lună 21 de grame de plastic, ceea ce înseamnă jumătate din volumul unui bol de orez, într-un an 250 de grame de plastic, cît să umple o farfurie, iar pe parcursul vieții - 79 de ani în medie - cantitatea ajunge la 20 de kilograme, cît două tomberoane pentru gunoi.

„Folosim plasticul de decenii, dar nu realizăm impactul particulelor asupra sănătății noastre”, spune Thava Palanisami de la University of Newcastle din Australia, care a colaborat la realizarea studiului WWF. „Tot ce știm este că îl ingerăm și este potențial toxic”.

Plasticul menționat provine din varii surse, cum ar fi recipientele din plastic pentru apă și răcoritoare. În lume în jur de 1 milion de butelii din plastic sînt aruncate în fiecare minut, iar datele Euromonitor International arată că peste 480 de miliarde de recipiente sînt vîndute anual.

Pentru a vizualiza aceste cantități, trebuie spus că înălțimea grămezii de recipiente aruncate într-o oră depășește înălțimea statuii lui Isus aflată la Rio de Janeiro, grămada aruncată într-un an este mai înaltă decît Burj Khalifa din Dubai, iar cea din zece ani atinge 2,4 kilometri înălțime.

Jumătate din plasticul fabricat este folosit o singură dată. Din cele 380 de milioane de tone fabricate în 2015, conform revistei Science Advances, circa 55% a fost aruncat, 25% a fost ars și 20% reciclat. Procentul reciclării se reduce într-o perioadă mai mare de timp. Astfel, între 1950 și 2015 s-au produs 8,3 miliarde de tone de plastic, din care doar 6% a fost reciclat.

Uniunea Europeană a decis interzicerea, începînd cu 3 iulie 2021, a comercializării tacîmurilor de unică folosință, bețișoarelor pentru urechi, a paielor/bețelor pentru agitat băuturi, produselor realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare și recipientelor pentru fast-food/băuturi din polistiren expandat. O altă măsură, complementară, constă în stabilirea unor obligații de colectare. Astfel, producătorii vor fi nevoiți să asigure, pînă în 2025, colectarea anuală a minimum 77% din greutatea sticlelor de tip PET și reciclarea anuală a minimum 25% din produsele de acest tip. În aceeași ordine de idei, pînă în 2029, Romînia trebuie să asigure o colectare anuală de minimum 90% a sticlelor de tip PET și, pînă în 2030, o reciclare de minimum 30%.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load