COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Studiu: Pînă în anul 2100, nivelul mării ar putea crește cu 40 cm

Emisiile de gaze cu efect de seră rezistente pot duce la creșterea nivelului oceanelor cu aproape 40 de centimetri în acest secol, deoarece calotele glaciare din Antarctica și Groenlanda continuă să se topească.

Acest lucru este menționat într-un nou studiu major, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Nature Climate Change, transmite AFP.


Calotele glaciare gigantice conțin suficientă apă înghețată pentru a ridica oceanul cu 65 de metri, iar cercetătorii sînt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că viteza lor de topire se corespunde cu cele mai rele scenarii a ONU de creștere a nivelului mării.


Experții de la mai mult de 30 de institute de cercetare au folosit date despre temperatura și salinitatea oceanului pentru a crea mai multe modele de calculator care imită pierderea potențială a gheții din Groenlanda și Antarctica. Ei au urmărit două scenarii climatice: una în care omenirea continuă să polueze mediul la nivelurile actuale și alta în care emisiile de carbon se vor diminua dramatic pînă în 2100.


Ei au descoperit că, potrivit scenariului cu emisii ridicate, topirea gheții în Antarctica va duce la creșterea nivelului mării cu 30 cm pînă la sfîrșitul secolului, iar topirea Groenlandei va adăuga încă 9 cm.O astfel de creștere va avea consecințe devastatoare în întreaga lume, sporind puterea distructivă a furtunilor și expunînd zonele de coastă unde locuiesc sute de milioane de oameni, la inundații multiple și puternice .


Chiar și în scenariul cu emisii mai mici, gheața din Groenlanda va ridica nivelul oceanului cu aproximativ 3 cm pînă în 2100.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load