X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Studiu: Filtrele de lumină albastră ar putea să fie dăunătoare somnului

7 ian. 05:33   Ştiinţă şi IT
2862 0

Studiul susţine că funcţii precum Night Shift sau Dark Mode nu ajută deloc la un somn mai uşor şi, de fapt, fac ca procesul adormirii să fie mai dificil pentru unele persoane.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester spun că motivul principal îl reprezintă faptul că oamenii sînt expuşi la o cantitate anormală de lumină caldă într-un moment al zilei în care aceasta ar trebui să fie rece şi scăzută.

Studiul indică faptul că tranziţia naturală de la lumină caldă (oferită de către Soare, ziua) la lumină rece (produsă de Lună, noaptea), joacă un rol important în stabilirea ciclurilor de somn. Majoritatea filtrelor de lumină albastră care se găsesc pe tablete sau telefoane oferă o lumină caldă, care îngreunează încercarea de a adormi a utilizatorilor.

”Arătăm că preconcepţia conform căreia lumina albastră are cel mai puternic efect asupra ceasului nostru biologic este greşită; de fapt, culorile albastre care sînt asociate cu amurgul au un efect mai slab decît lumina albă sau galbenă de o luminozitate similară. Rezultatele noastre sugerează că folosirea unor lumini scăzute, mai reci, pe timpul serii şi cea a unor lumini calde pe timpul zilei ar fi mai benefică”, a declarat Dr. Tim Brown.

Studiul a constat în expunerea unor şoareci la lumini care îşi puteau schimba culoarea fără a modifica nivelul luminozităţii. Astfel, luminile albastre au avut un impact mai scăzut asupra ceasului biologic decît cele galbene, arată SlashGear.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?