TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Studiu: Din 2044, o parte din Oceanul Înghețat de Nord ar putea rămîne fără gheață

Conform unui nou studiu realizat de climatologii de la Universitatea din California, schimbările climatice cauzate de activitatea omului vor curăța parțial Oceanul Înghețat de Nord de gheață.


Potrivit climatologilor, schimbările climatice în zona arctică sînt mai intense și mai rapide decît în alte regiuni. În primul rînd, are loc scăderea stratului de zăpadă și gheață, care îndeplinesc o funcție de protecție. Cercetătorii au remarcat faptul că suprafața gheții marine în ultimul an a scăzut de la 5,4 la 5,3 milioane de km pătrați, iar în ultimii 10 ani - cu 13,7%.


Oamenii de știință încearcă să prezică viitorul gheții marine arctice cu cîteva decenii înainte, bazîndu-se pe o serie întreagă de modele climatice globale care simulează reacția sistemului climatic la emisiile de dioxid de carbon în atmosferă. Cu toate acestea, diferite modele au arătat că acest proces va fi mai intens în ani diferiți - va începe aproximativ din 2044 pînă în 2067.


Mai devreme, oamenii de știință de la Universitatea Helsinki au ajuns la concluzia că pădurile boreale din emisfera nordică s-au dovedit a fi o sursă destul de puternică de azot N2O - o substanță a cărei afect de seră este de 298 ori mai mare decît cea a dioxidului de carbon.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load