COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Studiu: cu emisiile curente, stratul de ozon se va reface spre 2060

Studiu: cu emisiile curente, stratul de ozon se va reface spre 2060

Stratul de ozon se recuperează constant după scăderea accentuată a utilizării substanțelor care distrug stratul de ozon în întreaga lume, potrivit Agenției pentru Mediu a ONU.

Potrivit cercetătorilor, pentru recuperarea sa completă este nevoie de încă 40 de ani.


Conform modelării Agenției Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), stratul de ozon ar trebui să fie restaurat complet spre anul 2060.
UNEP a stabilit că în ultimii 19 ani, unele părți ale stratului de ozon s-a recupereat cu o niteză de 1-3% pe an. Dacă acest lucru va continua, stratul de ozon al emisferei nordice se va recupera complet pînă în 2030, al emisferei sudice pînă în 2050, cel din regiunile polare - în următorul deceniu.
Stratul de ozon, format din trei tipuri de atomi de oxigen, este situat la aproximativ 15 km deasupra Pămîntului și ajută la protejarea planetei de razele ultraviolete care provoacă cancer de piele, distrug culturile agricole și alte probleme.


Cu toate acestea, de la sfîrșitul anilor ’70, stratul de ozon a fost distrus constant din cauza consumului excesiv de substanțe chimice precum clorofluorocarburi. Pînă în 1990, aproximativ 10% din acest strat a fost distrus.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load