COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Studiu: Cu cît clima este mai rece, cu atît în oraș sînt mai mulți aerosoli poluanți

Studiu: Cu cît clima este mai rece, cu atît în oraș sînt mai mulți aerosoli poluanți

Cu cît clima este mai rece, cu atît în oraș sînt mai mulți aerosoli poluanți. La formarea lor contribuie oxidul nitric, concentrația căruia în aer crește în zilele reci. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din Helsinki, a căror lucrare este publicată în revista Science Advances.


Anterior se credea că acidul azotic nu are un efect semnificativ asupra formării sau creșterii timpurii a particulelor de aerosoli, chiar dacă compușii nitrici se găsesc adesea în particule mai mari.


Cercetătorii au descoperit că compușii de azot pot încetini sau accelera creșterea particulelor de aerosoli, după caz. Aceasta înseamnă că reducerea conținutului de dioxid de sulf în sine, considerat anterior unul dintre catalizatorii poluării aerului, nu este suficientă pentru a preveni problema smogului observată în orașele mari.Lucru demonstrează că în zonele cu climă rece acidul azotic poate crește în mod semnificativ nivelul particulelor și chiar forma particule, împreună cu amoniacul la temperaturi mai mici de -15 °C.


Descoperirea ar putea explica de ce particule de aerosoli se formează chiar și în orașele mari, puternic poluate, în ciuda încrederii oamenilor de știință că poluanții deja existenți ar trebui să împiedice formarea și creșterea noilor particule de aerosoli.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load